Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Αφρική

Οι καταρράκτες της Βικτώριας, το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι, το όρος Κένυα, η έρημος της Ναμίμπια είναι περιοχές με τοπία που χαρακτηρίζουν την Αφρική και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Ουνέσκο, ως προστατευόμενες περιοχές. 
Με τη σημερινή εγγραφή θα γνωρίσουμε κάποια μέρη της Αφρικής, λιγότερο γνωστά ή ίσως και καθόλου,  που έχουν την δική τους μοναδική αξία και σημασία για τον πλανήτη.

Ο ποταμός Omo, Αιθιοπία
Η Κάτω Κοιλάδα του ποταμού Όμο στη νότια Αιθιοπία, κοντά στη λίμνη Τουρκάνα, είναι μια προϊστορική περιοχή παγκοσμίως γνωστή για τα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί και τα οποία έχουν θεμελιώδη σημασία για  για τη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης.
Φωτογραφία Rod Waddington
Το Καταφύγιο Πανίδας Dja, Καμερούν
Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα προστατευόμενα τροπικά δάση της Αφρικής. Περιβάλλεται σχεδόν ολόκληρο από τον ομώνυμο ποταμό, που σχηματίζει ένα φυσικό σύνορο και είναι γνωστό για την βιοποικιλότητά του. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, πάνω από 107 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 5 απειλούμενα και 320 είδη πουλιών.
Φωτογραφία  Middle Africa
Η Χλωριδική Περιοχή του Ακρωτηρίου, Νότια Αφρική
Στο νοτιοδυτικό άκρο της Νότιας Αφρικής βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα χερσαίας βιοποικιλότητας, παγκοσμίως. Είναι μια περιοχή εξαιρετικά υψηλής ποικιλότητας και ενδημισμού και φιλοξενεί περισσότερα από 9.000 αγγειακά είδη φυτών, εκ των οποίων 69% είναι ενδημικά.
Φωτογραφία  Winfried Bruenken
Το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Μαλάουι, Μαλάουι
Η λίμνη Μαλάουι έχει την μεγαλύτερη ποικιλότητα ψαριών στον κόσμο. Πιστεύεται ότι εντός των ορίων του πάρκου υπάρχουν περίπου 1.000 διαφορετικά είδη, από τα οποία το 90% είναι ενδημικά είδη της λίμνης, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα εξελικτικής προσαρμογής, συγκρίσιμης μόνο με την αντίστοιχη που εμφανίζεται στα Νησιά Γκαλαπάγκος.
Φωτογραφία aaltjan
Το Εθνικό Καταφύγιο Πουλιών Djoudj, Σενεγάλη
Πρόκειται για έναν υγρότοπο, ο οποίος βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Σενεγάλη και στην έκτασή του (16.000 εκτάρια) περιλαμβάνονται μια μεγάλη λίμνη, μικρά ποτάμια, μικρές λίμνες και βάλτοι. Αποτελεί ένα ζωντανό αλλά εύθραυστο καταφύγιο για περίπου 1,5 εκατομμύρια πτηνά, όπως είναι ο λευκός πελεκάνος, ο πορφυρός ερωδιός, η Αφρικανική χουλιαρομύτα, ο μεγάλος ερωδιός και ο κορμοράνος.
Φωτογραφία  IUCNweb
Οι Λίμνες της Ounianga, Τσαντ
Μια σειρά 18 λιμνών, που συνδέονται μεταξύ τους, στην καρδιά της ερήμου Σαχάρας, στην ιδιαίτερα άγονη περιοχή Ennedi. Πρόκειται για ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους με τις λίμνες να κυριαρχούν με τα εντυπωσιακά χρώματα και σχήματά τους. Στα υψηλής ποιότητας γλυκά νερά τους, μερικές από τις λίμνες, φιλοξενούν πλούσια υδρόβια πανίδα και κυρίως ψάρια.
Φωτογραφία IUCNweb
Το Εθνικό Πάρκο Ορέων Rwenzori, Ουγκάντα
Η τρίτη ψηλότερη κορυφή της Αφρικής-το όρος Margherita στα 5.109 μέτρα-οι παγετώνες, πλήθος ποταμιών ταχείας ροής, οι λίμνες και οι μαγευτικοί καταρράκτες συνθέτουν ένα από τα ωραιότερα αλπικά τοπία της Αφρικής. Τα όρη Rwenzori αποτελούν την ψηλότερη και μόνιμη πηγή του ποταμού Νείλου. Απειλούμενα είδη και πλούσια και ασυνήθιστη χλωρίδα βρίσκουν καταφύγιο στα πανέμορφα αυτά βουνά της Αφρικής.
Φωτογραφία  Christin Oldebråten1
 Το Εθνικό Πάρκο Banc d'Arguin, Μαυριτανία
Αμμοθίνες, παράκτια έλη και μικρά νησιά συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πάρκο Banc d'Arguin και στολίζουν τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Το σκληρό περιβάλλον της ερήμου σε συνδυασμό με την βιοποικιλότητα της θαλάσσιας ζώνης έχουν δημιουργήσει μια περιοχή με εξαιρετική φυσική σημασία. Αποδημητικά πτηνά ξεχειμωνιάζουν εδώ. Ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια, θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια αποτελούν τον πληθυσμό του πιο σημαντικού βιότοπου του δυτικού Ατλαντικού.
Φωτογραφία  odileva
Πληροφορίες από en.wikipedia.org και whc.unesco.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...