Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Στα Highlands της Σκωτίας

Μιλώντας για τα Highlands της Σκωτίας αναφερόμαστε στις ορεινές περιοχές της χώρας, η οποία είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές-τα Highlands και τα Lowlands (οι πεδινές περιοχές). Η περιοχή των Highlands είναι πολύ αραιοκατοικημένη. Οι πολλές οροσειρές κυριαρχούν και ανάμεσά τους το Ben Nevis, το ψηλότερο βουνό των βρετανικών νησιών. Μεγαλόπρεπα βουνά, μαγευτικές λίμνες, καταπράσινα λιβάδια, θεαματικά φαράγγια συνθέτουν τα πανέμορφα τοπία των Highlands.
Φωτογραφία wfmillar
Το Ben Nevis είναι το ψηλότερο βουνό της Σκωτίας και όλων των βρετανικών νησιών. Σε υψόμετρο 1.344 μέτρων, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας κατ΄ εκτίμηση 100.000 αναβάσεις το χρόνο.
Εντυπωσιακά φαράγγια αποτελούν σημαντικό στοιχείο των Highlands. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Coe, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα μέρη της Σκωτίας. Το στενό και απόκρημνο φαράγγι, περιβάλλεται από άγρια βουνά και σχεδόν τρομάζει με το μεγαλείο του. Το Coe ονομάζεται "φαράγγι των κλαυθμών" λόγω μιας σφαγής που έγινε το 1692, όταν ο Άγγλος καπετάνιος Robert Campbell και οι στρατιώτες φιλοξενούνταν από τους MacDonalds. Στη μέση της νύχτας οι στρατιώτες στράφηκαν ενάντια στους οικοδεσπότες τους σκοτώνοντας 37 άτομα και πάνω από 40 γυναίκες και παιδιά και κατέστρεψαν τα σπίτια τους. Ο λόγος ήταν ότι ο Alasdair MacIain, αρχηγός των MacDonalds, δεν είχε ορκίστηκε πίστη στο βασιλιά Γουλιέλμο Γ΄ της Αγγλίας.
Φωτογραφία  Travels with Kathleen 
Το φαράγγι Affric περιγράφεται ως το πιο όμορφο φαράγγι στη Σκωτία, που περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία καληδονιακά πευκοδάση.  Τα καληδονιακά δάση είναι μοναδικά οικοσυστήματα. Πεύκα, βελανιδιές, κέδροι και σημύδες, καθώς και σπάνια άγρια πανίδα τα καθιστούν από τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές άγριας φυσικής ομορφιάς στις Βρετανικές Νήσους.
Φωτογραφία  Sam Fentress
 Στην Σκωτία χρησιμοποιούν τη λέξη "Loch" αντί της λέξης ¨λίμνη¨. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 31.460 λίμνες γλυκού νερού στη Σκωτία. Παρόλο που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός τους βρίσκεται στα Highlands. Η μεγαλύτερη απ' όλες είναι το διάσημο Loch Ness, του οποίου ο όγκος νερού είναι σχεδόν διπλάσιος απ΄όλες τις λίμνες της Αγγλίας και της Ουαλίας, μαζί.
Loch Ness
Φωτογραφία RicciSpeziari~commonswiki
Gair Loch
Φωτογραφία David Crocker
Loch Etive
Φωτογραφία Cactus.man
Η περιοχή Ross and Cromarty διαθέτει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία των Highlands και από τους παλαιότερους βραχώδεις σχηματισμούς στην Ευρώπη. Τα βουνά Torridon Hills είναι από τις πιο θεαματικές κορυφογραμμές των βρετανικών νησιών. 
Φωτογραφία Ikiwaner
Μέρος της περιοχής Ross and Cromarty αποτελεί το Wester Ross, μια γραφική περιοχή και δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Εντυπωσιακά ορεινά τοπία-λίμνες, φαράγγια, απότομες βουνοκορφές, αλλά και όμορφα χωριά με υπέροχες παραλίες συνθέτουν την ομορφιά αυτής της περιοχής.
 Φωτογραφία  paspog
Ξεχωριστό στην περιοχή Wester Ross είναι το ιστορικό πέρασμα Bealach na Bà (σημαίνει "πέρασμα των κοπαδιών"), ένας θεαματικός δρόμος, μέσα από τα βουνά της χερσονήσου Applecross, με πολύ κλειστές στροφές-φουρκέτες.
Φωτογραφία  AnnieMacD
Σε μια μαγευτική περιοχή, στην κορυφή του Loch Shiel βρίσκεται το Glenfinnan, ένα χωριό με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχει αποτελέσει σκηνικό για τα  γυρίσματα της δεύτερης και τρίτης ταινίας του Χάρι Πότερ. Επίσης, στην ταινία με τίτλο "Highlander", ο αθάνατος Connor MacLeod γεννήθηκε σ΄αυτό το ξεχωριστό μέρος των Highlands. Εντυπωσιάζει η σιδηροδρομική οδογέφυρα με τις 21 αψίδες, χτισμένη  μεταξύ των ετών 1897 και 1898.
Φωτογραφία  Y. Ballester
Φωτογραφία Dallas.Epperson
Φωτογραφία  Benutzer:Nicolas17
Φωτογραφία  mendhak
Θρύλοι, μύθοι και στιγμές από την ιστορία της Σκωτίας συνδέονται αναπόσπαστα με τα Highlands. Όμορφα κάστρα και πυργόσπιτα προσθέτουν στα εντυπωσιακά φυσικά τοπία την δική τους μυθική, μαγική νότα και το καθένα έχει την δική του ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...