Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Στρελίτσια, καισαλπίνια και ελικόνια-τα πουλιά του παραδείσου

Υπέροχη και πασίγνωστη η στρελίτσια εντυπωσιάζει με τα ασυνήθιστα άνθη της. 
Το όμορφο λουλούδι, που κατάγεται από τη Νότια Αφρική έχει την κοινή ονομασία "Πουλί του παραδείσου".
Γνωρίζετε ότι η στρελίτσια δεν είναι το μοναδικό είδος φυτού με αυτήν την κοινή ονομασία;; Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία είδη (τουλάχιστον τόσα ανακάλυψα) με το ίδιο όνομα. 

Η Caesalpinia pulcherrima είναι ένα ανθοφόρο φυτό ιθαγενές στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αμερικής. Μία από τις κοινές του ονομασίες είναι "κόκκινο πουλί του παραδείσου". Πρόκειται για ένα μικρό ανθοφόρο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Τα εντυπωσιακά άνθη του σχηματίζουν ταξιανθίες σε  κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Η Caesalpina pulcherrima είναι το εθνικό λουλούδι του νησιού της Καραϊβικής Μπαρμπάντος.
Η Caesalpinia gilliesii είναι εξίσου όμορφη κι εντυπωσιακή. Φτάνει σε ύψος τα 1-4 μέτρα και τα υπέροχα άνθη της σχηματίζουν τσαμπιά με μήκος έως 20 εκατοστά. Κάθε λουλούδι έχει κίτρινα πέταλα και μακρείς κι ευδιάκριτους κόκκινους στήμονες. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό εγγενές στην τροπική Αμερική, κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Μία από τις κοινές του ονομασίες είναι "κίτρινο πουλί του παραδείσου".
Φωτογραφία  aspidoscelis
Η ελικόνια είναι μια οικογένεια τροπικών ανθοφόρων φυτών της Κεντρικής Αμερικής. Τα είδη της ελικόνιας ονομάζονται και ψευδο-πουλιά του παραδείσου λόγω της ομοιότητάς τους με την στρελίτσια. Είναι ποώδη φυτά με ύψος που κυμαίνεται από 0,5-4,5 μέτρα. Τα άνθη τους μπορεί να έχουν χρώμα πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο. Παράγουν άφθονο νέκταρ που προσελκύει πολλούς επικονιαστές και ιδιαίτερα τα κολιμπρί.
Φωτογραφία Justin Lebar
Φωτογραφία  Jesse The Traveler
Φωτογραφία  Himanshu Sarpotdar


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...