Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Όμορφα, γραφικά χωριά του νομού Καστοριάς

Στο δυτικό άκρο της Μακεδονίας, χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 703 μέτρων, βρίσκεται η Καστοριά. Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, περιβάλλεται από τη λίμνη της δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Φωτογραφία  Harald Rossa
Στη μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτήσεως και δύο χιλιετίες από οικήσεως, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους. Διατηρεί όμως μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών, ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.
Φωτογραφία  myself
Η σημερινή εγγραφή είναι μια περιήγηση σε μερικά από τα χωριά του νομού Καστοριάς. Χωριά γραφικά,  ορεινά, σκαρφαλωμένα σε πλαγιές, ανάμεσα σε έλατα και οξιές, το καθένα με τη δική του ιστορία, εγκαταλειμμένα κάποια από αυτά ή με πολύ λίγους κατοίκους.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα χωριά είναι η ψυχή της πατρίδας μας.
Ξεκινάμε λοιπόν!!!
Ο Μελάς, το χωριό που άφησε την τελευταία του πνοή ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. Στο χωριό υπάρχει μουσείο του Μακεδονικού αγώνα.
Η Αυγή, όπου ανακαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός (7.000-4.000 π.Χ.). Τα προϊστορικά ευρήματα μας αποκαλύπτουν μια αγροτική κοινωνία 7.500 χρόνων. Σπάνια μικρογραφικά αγγεία στο μέγεθος δαχτυλήθρας, εννέα εντυπωσιακής ομορφιάς σφραγίδες, 20 ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, δύο οστέινοι αυλοί, κοσμήματα από όστρεα, ήλεκτρο και μαλαχίτη, εργαλεία από λίθο, οστά και κέρατα, αλλά και οικοδομικά κατάλοιπα εξαιρετικής διατήρησης και τεχνικής, είναι ορισμένα απ' όσα ήρθαν στο φως.
Φωτογραφία  Dgolitsis
Η Βασιλειάδα, με τα υπέροχα δάση δρυός και οξιάς να καλύπτουν το τοπίο γύρω από το χωριό.
Πηγή φωτογραφίας
Το Δισπηλιό, ένας οικισμός στον οποίο έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και "η πινακίδα του Δισπηλιού". Η πινακίδα είναι ξύλινη και χρονολογείται από το 5.260 π.Χ. Οι συστηματικές ανασκαφές (από το 1992 και μετά)  αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός λιμναίου οικισμού της νεότερης Νεολιθικής Εποχής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Ευρώπη.
Φωτογραφία  Paraskeuas Dimitraco
Φωτογραφία  paspapdent80
Το Επταχώρι, με τα εντυπωσιακά, από αρχιτεκτονική άποψη, κτίρια, όπως αυτό του σχολείου και της εκκλησίας του χωριού.
Φωτογραφία  Dido3
Φωτογραφία  Glavkos
Το Νόστιμο, ο ορεινός οικισμός στον οποίο έρευνες του καθηγητή Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελου Βενιτζέλου έφεραν στο φως απολιθωμένο δάσος, ηλικίας 27-23 εκατομμυρίων ετών. Απολιθωμένοι κορμοί και θαλάσσια απολιθώματα, όπως δόντια καρχαρία, μύδια, αστερίες, κοχύλια, σαλιγκάρια, τροπικά και υποτροπικά είδη βλάστησης σε άριστη απολίθωση, είναι ανάμεσα στα ευρήματα.
Φωτογραφία  Nikos1954
Φωτογραφία  Nikos1954
Η Ομορφοκκλησιά, γνωστή για την εκκλησία της και το μοναδικό ολόσωμο ξύλινο ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου, που την κοσμεί, ύψους περίπου 3 μέτρων, του 13ου αιώνα.
Πηγή φωτογραφίας
Το Βογάτσικο, ένα γραφικό ιστορικό  χωριό χτισμένο σε μια καταπράσινη τοποθεσία. Περιβάλλεται από βουνά από όλες τις πλευρές, ενώ στα νότια-νοτιοδυτικά ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας. Φημίζεται για τα είδη λαϊκής τέχνης που κατασκευάζουν οι κάτοικοι.
Φωτογραφία Galilaios Athanasios
Η Οξυά, χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, κάτω από την κορυφή του Βιτσίου. Εκτείνεται μέσα σε οροπέδιο και περιβάλλεται από οξυές και φυσικούς λειμώνες. Ένα ποτάμι χωρίζει το χωριό σε δύο οικισμούς.
Φωτογραφία  paspapdent80
Το Πολυκέρασο, ένας ιστορικός οικισμός, ο οποίος το 2006 κηρύχθηκε διατηρητέος λόγω της αρχιτεκτονικής, λαογραφικής και εν γένει ιστορικής σημασίας του. Χτισμένο μέσα σε ένα πλάτωμα, ανάμεσα σε δύο μικρούς κατάφυτους λόφους, με λιβάδια να το πλαισιώνουν και λίγο πιο πέρα το πλούσιο δάσος με τις οξιές, που απλώνει σε όλο σχεδόν το βουνό, έχει εύφορο έδαφος και παρθένα φύση.
Φωτογραφία  Paraxeno
Φωτογραφία  Paraxeno
Το Νεστόριο, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Γράμμου σε υψόμετρο 890 μέτρων. Πανέμορφο με φυσικές ομορφιές, προσελκύει πολλούς επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Η εκκλησία των Ταξιαρχών και το μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας είναι κάποια από τα αξιοθέατά του.
Φωτογραφία Mnko
Ο Απόσκεπος, μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς έχει την πιο εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη. Τα σπίτια του είναι χτισμένα σε ύψωμα, αμφιθεατρικά και ατενίζουν την υπέροχη λίμνη. 
Η όμορφη, παραδοσιακή πλατεία του περιβάλλεται από αιωνόβια πλατάνια, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δώδεκα πέτρινες βρύσες, που προσφέρουν το κρυστάλλινο νερό τους.
Φωτογραφία  giout
Πηγές  1  2  3

2 σχόλια:

  1. Στην Καστοριά έχω πάει πριν χρόνια, πανέμορφη !

    Βρήκα φωτό με πολύχρωμα λουλούδια στο μπλογκ σου.

    Ευχαριστώ για την καθοδήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...