Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Pando-Ο τρεμάμενος γίγαντας

Στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Εθνικό Πάρκο Fishlake, υπάρχει ένα τεράστιο δάσος ενός είδους λεύκας, που ονομάζεται "τρεμάμενη λεύκα". Η επιστημονική της ονομασία είναι Populus tremuloides.
Το δάσος αυτό είναι μια κλωνική αποικία, και ονομάζεται Pando. Το όνομά της δεν επιλέχτηκε τυχαία. Προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει "εξαπλώνομαι".
Φωτογραφία Mark Muir
 Όλα τα δέντρα προέρχονται από μια λεύκα και είναι μέρος ενός ενιαίου ζωντανού οργανισμού, με πανομοιότυπα γενετικά χαρακτηριστικά κι ένα τεράστιο υπόγειο σύστημα ριζών. Οι λεύκες πολλαπλασιάζονται μέσω των παραφυάδων.
Η αποικία είναι πραγματικά τεράστια. Καλύπτει έκταση 43 εκταρίων (106 στρέμματα) και αποτελείται από 47.000 δέντρα, που συνεχώς πεθαίνουν και ανανεώνονται από τις ρίζες του. Τα δέντρα υπολογίζεται ότι ζυγίζουν 6.000 τόνους, καθιστώντας τα τον βαρύτερο ζωντανό οργανισμό. Η ηλικία τους δε, υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη από 80.000 χρόνια.
Φωτογραφία Scott Catron
Η αποικία Pando αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε τόσο, γιατί διάφορες συνθήκες ήταν ευνοικές. Συχνές πυρκαγιές εμπόδισαν την ανάπτυξη κωνοφόρων, ενώ οι λεύκες επέζησαν των πυρκαγιών υπόγεια, μέσω του ριζικού συστήματος που διαθέτουν. 
Φωτογραφία Adrew Dunn
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι λόγω των έντονων αλλαγών στο περιβάλλον κι επειδή το κλίμα στο οποίο γεννήθηκε η αποικία είναι πολύ διαφορετικό απ' ότι σήμερα, μπορεί να έχουν περάσει έως και 10.000 χρόνια από την τελευταία ανάπτυξη των δέντρων. Ορισμένοι βιολόγοι πιστεύουν ότι η αποικία μπορεί να χρονολογείται και πριν ένα εκατομμύριο χρόνια.
Φωτογραφία Beeblebrox
Σίγουρα υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη μας, άλλοι υπό εξέταση, άλλοι άγνωστοι ακόμα, που ίσως να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακοί από τον "τρεμάμενο γίγαντα".
Φωτογραφία Apollomelos

2 σχόλια:

  1. Τρομερά ενδιαφέρον Νίκη !!
    Κι οι αποχρώσεις του κιτρινου και του πράσινου... πολύ όμορφες. Η μαμά φύση στις καλές της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...