Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Hierve el Agua-Οι πέτρινοι καταρράκτες στο Μεξικό

Εκείνο που αντικρίζει από μακριά ένας ταξιδιώτης στο Μεξικό, που θα επισκεφτεί την πόλη Oaxaca και πιο συγκεκριμένα την περιοχή Hierve el Agua 70 χλμ έξω από την πόλη, είναι ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο. Μια απομονωμένη περιοχή με άγρια φύση, στην οποία κυριαρχούν δάση βελανιδιάς, κάκτοι και πυκνή βλάστηση.
Τη φυσική ομορφιά συμπληρώνει ο μεγάλος καταρράκτης, του οποίου το νερό πέφτει με δύναμη από την πλαγιά ενός ψηλού βράχου.
Φωτογραφία Lavintzin
Πλησιάζοντας όμως πιο κοντά με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι από τον καταρράκτη δεν πέφτει νερό. Είναι άραγε οφθαλμαπάτη;; Όχι βέβαια!! Δεν βρίσκεται στην μέση κάποιας ερήμου. Η εξήγηση είναι ότι στην πραγματικότητα αυτό που βλέπει είναι ένας πέτρινος καταρράκτης. Σας μπέρδεψα περισσότερο;; Να σας εξηγήσω λοιπόν!
Φωτογραφία davecurry8
Στην περιοχή της κοιλάδας της Oaxaca υπάρχουν δύο βραχώδεις σχηματισμοί, οι οποίοι λόγω του λευκού χρώματος του πετρώματος μοιάζουν με πραγματικούς καταρράκτες. 
Οι φυσικοί σχηματισμοί έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα χιλιάδων χρόνων από φυσικές πηγές γλυκού νερού. Το νερό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και άλλα ορυκτά. Καθώς μικρή ποσότητα νερού έτρεχε στις πλαγιές των βράχων το ανθρακικό ασβέστιο και τα άλλα ορυκτά εναποτίθενταν, με το ίδιο τρόπο όπως οι σταλακτίτες σε ένα σπήλαιο.  
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Φωτογραφία davecurry8
Το ανθρακικό ασβέστιο είναι αυτό που δίνει το λευκό ή σχεδόν λευκό χρώμα, ενώ στο νερό μπορούν να βρεθούν και άλλα στοιχεία, όπως άργυρος, σίδηρος και βάριο, τα οποία δίνουν το δικό τους χρώμα στους σταλακτίτες.
Οι δύο βράχοι υψώνονται 50-90 μέτρα πάνω από την κοιλάδα, ενώ οι δύο καταρράκτες έχουν φτάσει να πέφτουν δώδεκα μέτρα ο ένας και τριάντα ο άλλος από την κορυφή. 
Φωτογραφία davecurry8
Ο μικρός καταρράκτης ονομάζεται "cascada chica" και το πλάτος ροής του είναι περίπου 60 μέτρα. Ο μεγάλος καταρράκτης ονομάζεται "cascada grande" και το πλάτος ροής του είναι περίπου 90 μέτρα. Οι φυσικοί αυτοί σχηματισμοί συχνά αναφέρονται ως "καταρράκτες από αλάτι", "απολιθωμένοι καταρράκτες" και "πέτρινοι καταρράκτες".
Φωτογραφία davecurry8
Ο μικρός καταρράκτης, ο οποίος ονομάζεται και "αμφιθέατρο" είναι πιο εύκολα προσβάσιμος και δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις. Στην κορυφή του βράχου, που το πλάτος της είναι 60 μέτρα υπάρχουν τέσσερις πηγές. Τα νερά των τριών από αυτές τροφοδοτούν μικρές φυσικές πισίνες και δύο τεχνητές λίμνες, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν. Η μία από τις δύο λίμνες φτιάχτηκε το 2007 κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. 
Φωτογραφία davecurry8
Φωτογραφία Rocks in My Socks
Τα νερά έχουν, λόγω των ορυκτών, ένα υπέροχο τυρκουάζ χρώμα και θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.  Επίσης σε δύο από τις τέσσερις πηγές δημιουργούνται φυσαλίδες, όπως όταν βράζει το νερό. Από αυτό το στοιχείο έχει πάρει το όνομά της η περιοχή. "Hierve el Agua" σημαίνει "Νερό που βράζει". Η τέταρτη πηγή είναι κοντά στην άκρη του βράχου και από αυτήν έχει δημιουργηθεί ο πέτρινος καταρράκτης.
Φωτογραφία Rocks in My Socks
Φωτογραφία davecurry8
Η περιοχή έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού εδώ αναπτύχθηκε ο πολιτισμός των Zapotec, που χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν. Αποτελούσε πιθανόν ιερό τόπο για τους αρχαίους λαούς που κατοικούσαν στην κοιλάδα της Oaxaca. Ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει πλήρως διερευνηθεί.
Φωτογραφία Rocks in My Socks
Φωτογραφία Rocks in My Socks
Φωτογραφία :omar
Φωτογραφία davecurry8
Φωτογραφία Rocks in My Socks
Φωτογραφία davecurry8
Πηγή  1

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...