Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ο θαλάσσιος δρόμος του Jindo

 Το νησί Jindo είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη νότια Κορέα και ανήκει στην κομητεία Jindo . Το νησί Modo είναι ένα μικρό νησί στην ίδια κομητεία. Τα δύο αυτά νησιά ενώνονται με μια λωρίδα γης, η οποία έχει μήκος 2,9 χλμ. και πλάτος 10-40 μέτρα. 
Στην περιοχή δημιουργείται ένα εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο, που ονομάζεται "Το θαύμα του Μωυσή"! Για 90 λεπτά η Κίτρινη Θάλασσα υποχωρεί μαγικά και εμφανίζεται το μονοπάτι, που ενώνει τα δύο νησιά. 
Το "θαύμα" αυτό βέβαια έχει μια απλή εξήγηση-είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας. Δύο φορές το χρόνο, περίπου τον Απρίλιο-Ιούνιο τα νερά της θάλασσας υποχωρούν.
Επί χρόνια γιορτάζεται στην περιοχή το φαινόμενο αυτό. Η γιορτή αποκαλείται "Ο θαλάσσιος δρόμος του Jindo". Παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, μέχρι το 1975, όταν ο Γάλλος πρεσβευτής Pierre Randi περιέγραψε το φαινόμενο σε μια γαλλική εφημερίδα. 
Σήμερα, σχεδόν μισό εκατομμύριο ξένοι και ντόπιοι τουρίστες παρακολουθούν την εκδήλωση, σε ετήσια βάση. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν κυριολεκτικά μέσα στη  θάλασσα! 
Η γιορτή περιλαμβάνει παραδοσιακούς κορεάτικους κυκλικούς χορούς, μια τελετουργία για τις ψυχές των νεκρών, παραδοσιακά τραγούδια, επίδειξη των σκυλιών Jindo και πυροτεχνήματα. Οι επισκέπτες συναγωνίζονται στη συλλογή μυδιών, καβουριών και χταποδιών που βρίσκονται στο μονοπάτι, που εμφανίζεται όταν "ανοίγει" η θάλασσα.
Φωτογραφία MarkDeibertPhotography
Ο τοπικός μύθος λέει για το φαινόμενο αυτό: Όλα ξεκίνησαν από λίγες τίγρεις που υπήρχαν στο νησί. Οι κάτοικοι του νησιού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να γλυτώσουν από τα πεινασμένα αρπακτικά. Φεύγοντας όμως, άφησαν πίσω τους τη κακόμοιρη γιαγιά Bbong. Αυτή προσευχήθηκε θερμά στο θεό της θάλασσας να την βοηθήσει να ενωθεί με την οικογένειά της. Ο φιλεύσπλαχνος θεός άκουσε τις προσευχές της. Ξαφνικά, εμφανίστηκε μια γέφυρα-ουράνιο τόξο, που την οδήγησε με ασφάλεια στο νησί Modo. Δυστυχώς, ο μύθος δεν έχει ευχάριστο τέλος. Εξαντλημένη η γιαγιά, ξεψύχησε στην αγκαλιά της οικογένειάς της.
Φωτογραφία  MarkDeibertPhotography
Φωτογραφία  Evelyn Curry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...