Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Vanessa cardui-Η Ζωγραφιστή Κυρία και ο εκπληκτικός κύκλος ζωής της

Vanessa cardui ονομάζεται μια πολύ γνωστή και πολύχρωμη πεταλούδα. Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες πεταλούδες σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής και της Νότιας Αμερικής.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που στην Βόρεια Αμερική την ονομάζουν και "Κοσμοπολίτισσα".
Είναι γνωστή επίσης και ως "Η Ζωγραφιστή Κυρία".
Τα φτερά της, στην πάνω πλευρά τους, είναι καφέ και πορτοκαλί με βούλες να τα διακοσμούν. Η κάτω πλευρά τους έχει πιο θαμπά χρώματα, κυρίως καφέ και γκρι. Οι άκρες τους έχουν για περίγραμμα μια ευδιάκριτη λευκή γραμμή. Τα στίγματα που έχει στα φτερά της βοηθούν την πεταλούδα να μην είναι εύκολα ορατή στους πιθανούς θηρευτές της.
Φωτογραφία Alpsdake
Είναι μεταναστευτικό είδος. Κατοικεί σε κάθε εύκρατη ζώνη, ακόμα και στα βουνά των τροπικών περιοχών. Μεταναστεύει την άνοιξη και μερικές φορές πάλι το φθινόπωρο. Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των πεταλούδων του είδους αυτού όταν μεταναστεύουν. Κάποιες φορές το πλήθος τους γεμίζει τον ουρανό.
Φωτογραφία hamon jp
Η ενήλικη πεταλούδα τρέφεται από πολλά φυτά, κυρίως όμως από τα σύνθετα άνθη της οικογένειας Asteraceae. Ο κύκλος ζωής της Vanessa cardui  αποτελεί αντικείμενο μελέτης στην προσχολική εκπαίδευση και στα δημοτικά σχολεία (σίγουρα όχι στην Ελλάδα!) και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλής στα μικρά παιδιά.
Φωτογραφία Jean-Pol GRANDMONT
Η μεταμόρφωση της Vanessa cardui γίνεται σε τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικας. 
Η πεταλούδα εναποθέτει τα αυγά της, το καθένα μόνο του πάνω στα φύλλα των φυτών-ξενιστών. Είναι τόσο μικρά όσο ένας κόκκος ζάχαρης. Τα αυγά έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα στην αρχή, το οποίο γίνεται γκρι λίγο πριν εκκολαφθούν. Το σχήμα τους μοιάζει σαν ένα μικροσκοπικό βαρελάκι.  Εκκολάπτονται σε 3-5 μέρες. 
Φωτογραφία Harald Süpfle
Φωτογραφία Harald Süpfle
Οι κάμπιες που θα βγουν μοιάζουν με μικρά μυρμηγκάκια. Η πρώτη τους δουλειά είναι να φάνε. Μετά από πέντε ενδιάμεσα στάδια, που διαρκούν 12-18 ημέρες και κατά την διάρκεια των οποίων αλλάζουν συνεχώς χρώματα και μέγεθος, φτιάχνουν το κουκούλι μέσα στο οποίο θα φιλοξενηθεί η χρυσαλλίδα. Σε καθένα από τα πέντε στάδια οι κάμπιες, που συνεχώς μεγαλώνουν, αναζητούν όλο και περισσότερη τροφή.
Φωτογραφία Harald Süpfle
Φωτογραφία Harald Süpfle
Το στάδιο της χρυσαλλίδας διαρκεί περίπου 10 μέρες. Στο διάστημα αυτό η χρυσαλλίδα μέσα στο κουκούλι της θα αλλάξει χρώμα. 
Φωτογραφία Harald Süpfle
Φωτογραφία Harald Süpfle
Σύντομα η όμορφη Vanessa cardui θα έχει ετοιμαστεί. Η χρυσαλλίδα θα μεταμορφωθεί σε μια πανέμορφη πεταλούδα, της οποίας η διάρκεια ζωής είναι μόνο δύο εβδομάδες.
Φωτογραφία Svdmolen
Φωτογραφία Tbc
Στις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε το στάδιο της μεταμόρφωσης της χρυσαλλίδας σε πεταλούδα. 
Το κουκούλι έχει ανοίξει και αρχίζει να φαίνεται η πεταλούδα
Με τα πόδια της σπρώχνει το κουκούλι
Εμφανίζονται οι κεραίες της
Με μια γρήγορη κίνηση απελευθερώνει το σώμα της
Χρησιμοποιεί την προβοσκίδα της  για να απελευθερώσει τα φτερά της
Με μια τελευταία κίνηση βγαίνει έξω από το κουκούλι
Επιτέλους, έξω από το κουκούλι!  Ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν μόλις 30 δευτερόλεπτα!
Δεν τελείωσε όμως ακόμα .... πρέπει να περιμένει να ανοίξουν εντελώς τα φτερά της
Κρέμεται και περιμένει ...τεντώνει τα φτερά της
Πρέπει να στεγνώσουν για να μπορέσει να πετάξει
Θαυμάστε!!
Μια κοντινή ματιά
Είναι έτοιμη να πετάξει. Περίμενε υπομονετικά μια ώρα μέχρι να στεγνώσουν τα φτερά της.
Πηγές 1 2 3 4 

4 σχόλια:

  1. Και βέβαια όχι στην Ελλάδα. Τα σχολεία εδώ, δεν λειτουργούν με πρότζεκτ, και σίγουρα πολλοί γονείς θα είχαν πρόβλημα να ανακατευτούν τα βλαστάρια τους με κάμπιες και ζουζούνια (όχι οτι είναι κακό, αλλά είναι γεγονός οτι οι περισσότεροι σιχαίνονται τα έντομα, και η πεταλούδα στα πρώτα στάδια της ζωής της, σίγουρα προκαλεί αηδία σε αρκετούς!)
    Θεωρώ οτι τα υποτιμητικά σχόλια, είναι άκυρα και άδικα, τουλάχιστον τα δικά μας σχολεία, παρά τις ελλείψεις τους, μαθαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα στα παιδιά, όπως πχ γεωγραφία, (που σε κάποιες από τις χώρες του εξωτερικού που κάνουν παρόμοια πρότζεκτ με αυτό της vanessa cardui), είναι μάθημα επιλογής, εκτός βέβαια από το γεγονός οτι το σύστημά μας ακολουθεί την αρχή της κλιμακούμενης δυσκολίας, οπότε πολύ δύσκολα χωράει ένα τέτοιο πρότζεκτ στο ημερήσιο πρόγραμμα.
    Από την άλλη, όποιος θέλει, μαθαίνει -κατά πώς λένε και οι ξένοι-, και τουλάχιστον το είδος αυτό, είναι πολύ κοινό και στην Ελλάδα, που μετράει 233 είδη πεταλούδων από τα οποία αρκετά είδη, είναι αποκλειστικά δικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη φράση μου αυτή δεν ήθελα να υποτιμήσω ούτε να αδικήσω κανέναν. Αφορά περισσότερο τη γενικότερη κατάσταση της παιδείας στη χώρα μας. Το θέμα αυτό όμως, όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορεί να συζητηθεί μέσα από ένα σχόλιο.
      Συμφωνώ μαζί σου στην πρώτη και την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Εγώ βρήκα ένα site στην Ελλάδα που αγοράζεις αυτές τις κάμπιες και γίνονται πεταλούδες. Οπότε είναι καλό για να εκπαιδεύουμε μόνοι μας τα παιδιά μας.
    http://www.isleofeco.gr/products/kids/20/13/bug-viewrs/khpos-petaloudas-detail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, είναι μια πολύ καλή ιδέα για να εξοικειώνονται τα παιδιά και να μαθαίνουν!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...