Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Gaztelugatxe-Τα κατσάβραχα του κάστρου

Στην Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, σε μια ακτή της επαρχίας Biscay, βρίσκεται το μικρό νησάκι Gaztelugatxe. Μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα συνδέει το νησί αυτό με την ηπειρωτική χώρα. Ετυμολογικά η λέξη Gaztelugatxe προέρχεται από τη βασκική Gaztelu, που σημαίνει "κάστρο" και aitz, δηλαδή "βράχια" ή "κατσάβραχα". Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "Τα κατσάβραχα του κάστρου". Μια άλλη πιθανή μετάφραση του gatxe είναι "κακό". Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει "Κακό Κάστρο".
Πρόκειται για μια πολύ απότομη, θαλασσοδαρμένη ακτή με σήραγγες, καμάρες και σπηλιές, που έχουν δημιουργήσει η δύναμη των κυμάτων και του ανέμου. Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται ένα ασκητήριο, αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, αν και ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει εκεί από τον 9ο αιώνα.
Μετά τη διέλευση της γέφυρας υπάρχει μια σκάλα που αποτελείται από 237 σκαλοπάτια (ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός), τα οποία οδηγούν στο ερημητήριο. Ο επισκέπτης που θα ανέβει τα 237  σκαλοπάτια θα αποζημιωθεί με μια εκπληκτική θέα του Βισκαϊκού Κόλπου. Υπάρχουν 13 Σταθμοί του Σταυρού στη σκάλα και ο 14ος σταθμός βρίσκεται στην κορυφή του Gaztelugatxe.
Η μικρή εκκλησία στην κορυφή του βράχου είναι συνήθως κλειστή. Είναι δημιούργημα των Ναϊτών Ιπποτών. Το 1593 λεηλατήθηκε, έχει καεί αρκετές φορές και το 1978 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και το εκκλησάκι λειτούργησε ξανά μετά από δύο χρόνια. Η σκήτη στεγάζει διάφορα αφιερώματα από ναυτικούς που επέζησαν από ναυάγια.
Ο θρύλος λέει, ότι ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει την κοπιαστική διαδρομή μέχρι την κορυφή και θα φτάσει στο ασκητήριο, θα πρέπει να χτυπήσει την καμπάνα τρεις φορές και να κάνει μια ευχή, για να διώξει μακριά τα κακά πνεύματα.
Το Gaztelugatxe, μαζί με ένα άλλο μικρότερο νησί, το Aketze (νησί των κουνελιών) αποτελούν βιότοπο, που εκτείνεται από την πόλη Bakio μέχρι το ακρωτήριο Machichaco, στο Βισκαϊκό Κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...