Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μονομαχίες στον κόσμο των ζώων

Τα ζώα παλεύουν για πολλούς λόγους. 
Σε μάχες εμπλέκονται και τα αρσενικά και τα θηλυκά. Η προστασία της οριοθετημένης περιοχής, η διεκδίκηση ενός θηλυκού την περίοδο της αναπαραγωγής, η διεκδίκηση τροφής ή νερού, ιδιαίτερα όταν η ποσότητα αυτών είναι περιορισμένη είναι μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους μάχονται τα αρσενικά. Για τα θηλυκά, ο κυριότερος λόγος είναι η προστασία των μικρών τους. Για κάποιους βέβαια η πάλη είναι απλώς ένα παιχνίδι.
Ας δούμε κάποια ζώα την ώρα της μάχης, με τη βοήθεια πάντα υπέροχων φωτογραφιών.

Οι γλάροι είναι πουλιά που υπερασπίζονται την περιοχή τους. Οι περισσότεροι αναπαράγονται μια φορά το χρόνο και η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί 3-5 μήνες. Κατά την περίοδο αυτή, αρχίζουν και συγκεντρώνονται, δημιουργούν την αποικία τους και όσοι δεν έχουν βρει το ταίρι τους αρχίζουν το φλερτ. Οι μάχες που δίνουν με αντιπάλους και των δύο φύλων γίνονται με φωνητικά καλέσματα και εναέριες επιθέσεις.
Φωτογραφία  Tony McLean
Φωτογραφία Trefor2011
Οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις μάχονται χρησιμοποιώντας ως όπλο τους το λαιμό τους. Ο τρόπος αυτός μάχης είναι γνωστός ως "necking". Ο καυγάς τους είναι θέμα κυριαρχίας. Ο νικητής θα έχει περισσότερες αναπαραγωγικές επιτυχίες. Η μάχη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους μπορεί να γίνεται με χαμηλή ένταση, οπότε τα δύο ζώα ακουμπούν και τρίβουν τους λαιμούς τους. Το αρσενικό που θα καταφέρει να σταθεί πιο ευθυτενές θα είναι ο νικητής της μάχης. 
Όταν όμως ο καυγάς είναι πιο έντονος, οι δύο αντίπαλοι ανοίγουν τα μπροστινά πόδια τους, ταλαντεύουν τον λαιμό τους και με αυτόν προσπαθούν να ρίξουν δυνατά χτυπήματα. Η δύναμη ενός χτυπήματος εξαρτάται από το βάρος του κρανίου και από το τόξο της ταλάντευσης. Μία τέτοια μονομαχία μπορεί να κρατήσει μισή ώρα ή και περισσότερο.
Οι ζέβρες είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και ζουν σε αγέλες. Κάθε αγέλη αποτελείται από έναν επιβήτορα και 5-6 θηλυκά με τα πουλάρια τους. Το αρσενικό υπερασπίζεται το χαρέμι του από άλλα αρσενικά. Όταν προκληθεί, θα προειδοποιήσει αρχικά τον εισβολέα με ένα απλό τρίψιμο της μύτης ή του ώμου του, πάνω στο άλλο ζώο. Αν η προειδοποίηση δεν ληφθεί υπόψη ξεκινά η μάχη. 
Οι ζέβρες όταν παλεύουν γίνονται πολύ βίαιες. Δαγκώνουν η μία το κεφάλι, το λαιμό ή τα πόδια της άλλης. Πέφτουν και παλεύουν στο έδαφος, ενώ συχνά κλωτσούν. Μερικές φορές, το ένα αρσενικό είναι πεσμένο στο έδαφος σαν να έχει παραδοθεί και μόλις το άλλο υποχωρήσει λίγο, εκείνο θα επιτεθεί και πάλι.
Η άλκη είναι είδος ελαφιού που απαντάται στην Βόρεια Αμερική και στην ανατολική Ασία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας των ελαφιών. Οι άλκες ζουν σε αγέλες για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος τα αρσενικά ανταγωνίζονται για να τραβήξουν την προσοχή του θηλυκού.
Μια άλκη προκαλεί τον αντίπαλό της μουγκρίζοντας. Παίρνει παράλληλη θέση προς αυτόν και κινείται μπρος-πίσω. Με τον τρόπο αυτό αξιολογεί τα κέρατα του αντίπαλου, το μέγεθος του σώματός του και τη δύναμή του. Αν κανένα από τα δύο ζώα δεν υποχωρήσει, τότε αρχίζει η μάχη με όπλο τα κέρατα, που συχνά έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς.
Οι μεγάλοι αρσενικοί αλιγάτορες είναι μοναχικά ζώα, που υπερασπίζονται την περιοχή τους. Οι νεότεροι ζουν σε αγέλες, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Ανάμεσά τους όμως μπορεί να ξεσπάσουν "ομηρικοί" καυγάδες, αν ο ένας προσπαθήσει να καταλάβει την περιοχή του άλλου. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα μεγαλύτερα ζώα, αρσενικά και θηλυκά, που θα υπερασπιστούν την περιοχή τους δυναμικά. Αντίθετα, οι μικρότεροι δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή.
Φωτογραφία  tkecincy
Η φαλαρίδα, γνωστή στην Ελλάδα με τα ονόματα αγριοπουλάδα, καρακούσι, λούφα, μαυρόκοτα κ.α. είναι ένα επιθετικό πτηνό και ισχυρά διεκδικητικό ως προς την περιοχή του, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής του, καθώς και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην άμυνα του χώρου τους. Το θηλυκό γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό για να προστατέψει τα αυγά του.
Φωτογραφία  kibuyu
Φωτογραφία  TexasEagle
Οι θαλάσσιοι ελέφαντες δίνουν αιματηρές μάχες για να κυριαρχήσουν κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Ένα μεγάλο αρσενικό μπορεί να έχει υπό την κυριαρχία του 30-100 θηλυκά. Εξαρτάται από το μέγεθος και την αντοχή του. Τα αρσενικά που δεν μπορούν να έχουν το δικό τους χαρέμι καιροφυλακτούν για να ζευγαρώσουν με κάποιο από τα θηλυκά του κυρίαρχου αρσενικού. Η μάχη μπορεί να μην είναι θανατηφόρα, είναι όμως βάναυση, αιματηρή και προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς.
Φωτογραφία  marlin harms
Τα καγκουρό δίνουν μάχες για να κατακτήσουν ένα θηλυκό την περίοδο της αναπαραγωγής, αλλά και για άλλους λόγους, όπως π.χ. για να επικρατήσουν σε μέρη όπου το νερό είναι ελάχιστο. Οι μάχες μπορεί να είναι σύντομες ή και μεγάλες κι έχουν συγκεκριμένο τελετουργικό. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι δύο αντίπαλοι στέκονται σε όρθια στάση και κλωτσούν στο κεφάλι, στους ώμους και στο στήθος. Ένας κανονικός αγώνας μποξ!
Φωτογραφία Fenwick1925 
Φωτογραφία Fenwick1925
Ο ιπποπόταμος είναι από τη φύση του πολύ επιθετικό ζώο και θεωρείται πολύ επικίνδυνος. Είναι εδαφικό ζώο. Θέλει την δική του περιοχή στην όχθη ενός ποταμού, την οποία μαρκάρει κι εκεί διατηρεί το δικό του χαρέμι από θηλυκά. Υπερασπίζεται το χαρέμι του από τα άλλα αρσενικά. Οι διενέξεις είναι άγριες. Τα όπλα ενός ιπποπόταμου είναι οι χαυλιόδοντές του, που έχουν μήκος 50 εκατοστά και το κεφάλι του, που το χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό. Αλλά και οι θηλυκοί ιπποπόταμοι εμπλέκονται σε μάχες, κυρίως για να προστατέψουν τα μικρά τους. Οι μάχες σπάνια είναι θανατηφόρες. Συνήθως, η μάχη σταματάει όταν γίνει φανερό ποιος από τους αντιπάλους είναι ο δυνατότερος.
Φωτογραφία  chaz79
Οι πανέμορφοι κύκνοι είναι κοινωνικοί εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Ο βουβόκυκνος γίνεται επιθετικός για να προστατέψει τη φωλιά του. Το εντυπωσιακό μέγεθός του τον κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο αντίπαλο. 
Φωτογραφία Adrian Shepherd
Οι περισσότερες επιθέσεις ξεκινούν με ένα δυνατό σφύριγμα. Αν αυτό δεν αποτρέψει τον αντίπαλο τότε ακολουθεί η σωματική επίθεση. Τα χτυπήματα δίνονται με τα φτερά αλλά και με τα ράμφη. Τα φτερά ενός κύκνου είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να σπάσουν ένα ανθρώπινο πόδι. Η γνωστή στάση τους, με κυρτό τον λαιμό και μισοανασηκωμένα τα φτερά γνωστή ως busking, δείχνει απειλή, κυρίως από τα αρσενικά, αλλά και από τα θηλυκά σε μικρότερο βαθμό. 

Η αντιλόπη ιμπάλα ζει στις σαβάνες της αφρικανικής ηπείρου. Τα θηλυκά με τα μικρά τους ζουν σε κοπάδια, που περιλαμβάνουν μέχρι και 200 ζώα. Τα αρσενικά οριοθετούν την περιοχή τους, εκεί όπου αφθονεί η τροφή. Αυτές είναι οι περιοχές που επιλέγουν τα θηλυκά. Το αρσενικό συγκεντρώνει τα θηλυκά που μπήκαν στην περιοχή του και διώχνει οποιοδήποτε αρσενικό τα ακολουθήσει, ακόμη κι αυτά που μόλις έχουν απογαλακτιστεί. Το αρσενικό είναι έτοιμο κάθε στιγμή να αγωνιστεί για την κυριαρχία του κοπαδιού και τον έλεγχο της περιοχής του.

Φωτογραφία  vluoto
Φωτογραφία  Capitol Quarter Photos
Η πολική αρκούδα δεν είναι εδαφικό ζώο και προσπαθεί να αποφεύγει τους καυγάδες. Πολλές φορές τα αρσενικά παλεύουν σαν παιχνίδι. Όταν όμως πρόκειται να ζευγαρώσουν η μάχη γίνεται πραγματική και το αποτέλεσμά της είναι τραυματισμοί και σπασμένα δόντια.
Φωτογραφία  piks.mier

Φυσικά, για τα μικρά αρκουδάκια η πάλη είναι απλώς παιχνίδι!


Φωτογραφία Alan D. Wilson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...