Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κολιμπρί-τα μοναδικά χαρακτηριστικά του

Φωτογραφία  DansPhotoArt
Κολιμπρί-το μικρότερο πουλί στον κόσμο. 
Με την εγγραφή αυτή θα δούμε κάποια εντυπωσιακά γνωρίσματα του μικροσκοπικού και πανέμορφου πλάσματος, μαζί με πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Φωτογραφία  DansPhotoArt
Τα περισσότερα είδη, περισσότερα από 300 συνολικά, έχουν μήκος που κυμαίνεται από 7,5 έως 13 εκατοστά. Το μικρότερο σωζόμενο είδος πουλιού είναι ένα κολιμπρί με το όνομα Zunzuncito που έχει μήκος 5 εκατοστών.
Τα κολίβρια αιωρούνται στον αέρα, χτυπώντας τα φτερά τους 12-80 φορές ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το είδος. Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητες άνω των 15 μέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ είναι τα μοναδικά πουλιά με την ικανότητα να πετούν προς τα πίσω. Μπορούν επίσης απλώς να αιωρούνται, να πετούν πλάγια, ακόμα και ανάποδα.
Φωτογραφία Hal Janzen
Η καρδιά ενός κολιμπρί είναι 2,5% του συνολικού βάρους του σώματός του. Χτυπά μέχρι και 1.260 φορές το λεπτό, ενώ σε κατάσταση ηρεμίας χτυπά μέχρι και 250 φορές το λεπτό. Το κολιμπρί παίρνει 250 αναπνοές το λεπτό χωρίς διακοπή. Ο μεταβολισμός του είναι 100 φορές μεγαλύτερος από του ελέφαντα.
Τρέφονται με νέκταρ και όπως οι μέλισσες, μπορούν να εκτιμήσουν την ποσότητα του σακχάρου στο νέκταρ που τρώνε. Απορρίπτουν εκείνα τα λουλούδια των οποίων το νέκταρ έχει περιεκτικότητα σακχάρου λιγότερη από 10%. Ένα κολιμπρί θα επισκεφθεί κατά μέσο όρο 1.000 λουλούδια την ημέρα για το νέκταρ.
Φωτογραφία Hal Janzen
Φωτογραφία Dario Sanches 
Ο εγκέφαλος ενός κολιμπρί είναι το 4,2% του βάρους του σώματός του, το μεγαλύτερο ποσοστό στο βασίλειο των πτηνών. Τα μικροσκοπικά αυτά πουλιά είναι πολύ έξυπνα. Θυμούνται με ακρίβεια σε ποιο λουλούδι έχουν πάει και πόσο καιρό χρειάζεται το καθένα για να ξαναγεμίσει με νέκταρ.
Φωτογραφία  DansPhotoArt
Τα κολίβρια μπορούν να ακούσουν καλύτερα από τους ανθρώπους. Βλέπουν επίσης πιο μακριά, ενώ έχουν μικρή ή καθόλου αίσθηση της όσφρησης. Μπορούν να δουν το υπεριώδες φως. χουν πολύ αδύναμα πόδια και περπατούν μετά βίας. Προτιμούν να πετούν. Τους αρέσει να κουρνιάζουν και περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους κουρνιάζοντας.
Φωτογραφία Charlesjsharp
Φωτογραφία  susan.beavers
Φωτογραφία  DansPhotoArt
Φωτογραφία Ruestz
Φωτογραφία  DansPhotoArt
Φωτογραφία  DansPhotoArt
Φωτογραφία DickDaniels
Πηγές 1 2

3 σχόλια:

  1. "...ενώ είναι τα μοναδικά πουλιά με την ικανότητα να πετούν προς τα πίσω. Μπορούν επίσης απλώς να αιωρούνται, να πετούν πλάγια, ακόμα και ανάποδα." ΕΛΕΟΣ με τις ανακρίβειες!!! ΠΟΙΟΣ Φυσικός νόμος εμποδίζει τα υπόλοιπα πουλιά να πετούν προς τα πίσω??? Ή πλάγια ή να αιωρούνται??? Δείτε τα περιστέρια ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικός επιστήμονας δεν είμαι ανώνυμε. Σε παραπέμπω στην πηγή Νο 2, που αναφέρω στο τέλος της εγγαραφής.

      Διαγραφή
    2. Τα υπολοιπα ειδη των πουλιων δεν μπορουν να χτυπουν τα φτερά τους να κοιτανε μπροοστα και να μετακινουνται προς τα πισω αυτο εννοει οταν λεει οτι πετανε προς τα πισω

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...