Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Πιερίδες - Σε λευκό και κίτρινο

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Πιερίδες ήταν Νύμφες και διέμεναν στην Πιερία. Τραγουδούσαν ωραιότατα και κάποτε θέλησαν να συναγωνισθούν τις Μούσες. Έτσι ανέβηκαν στον Ελικώνα. Οι Μούσες όμως νίκησαν στον συναγωνισμό στο τραγούδι τις Πιερίδες και για να τις τιμωρήσουν τις μεταμόρφωσαν σε κίσσες.

Με τη σημερινή εγγραφή θα σας παρουσιάσω μια οικογένεια του ζωικού βασιλείου με το όνομα Πιερίδες. Δεν πρόκειται όμως για κίσσες, αλλά για μικρές, πανέμορφες πεταλούδες.

Η οικογένεια περιλαμβάνει 76 γένη και περίπου 1.100 είδη, κυρίως από την τροπική Αφρική και την τροπική Ασία. Είναι πεταλούδες μεσαίου και μικρού μεγέθους και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι το χρώμα τους. Είναι κυρίως λευκές ή κίτρινες, υπάρχουν όμως και πορτοκαλί. Συχνά, τα φτερά τους έχουν μαύρα στίγματα. Πιστεύεται, ότι η αγγλική λέξη"butterfly"-"πεταλούδα" έχει προέλθει από ένα μέλος αυτής της οικογένειας, την πεταλούδα Gonepteryx rhamni, της οποίας η κοινή ονομασία, για τους πρώτους Βρετανούς φυσιοδίφες ήταν "butter-coloured fly".

Άσπρο χρώμα με μαύρες γραμμές για την Aporia crataegi, μια μεγάλη πεταλούδα της οικογένειας, με άνοιγμα φτερών 51-70 χιλιοστά.
Φωτογραφία Christian Fischer
Η Eurema nicippe είναι είδος που απαντάται στη βόρεια Αμερική. Τα φτερά της έχουν ένα λαμπρό πορτοκαλί χρώμα μα μαύρο στις άκρες τους, ενώ η κάτω πλευρά τους έχει κίτρινο χρώμα το καλοκαίρι και καφετί το χειμώνα.
Φωτογραφία  ((Ospr3y))

Τα αρσενικά από πολλά είδη των Πιεριδών, αλλά και άλλων πεταλούδων παρουσιάζουν την εξής συμπεριφορά: συγκεντρώνονται πολλές μαζί σε εδάφη που μπορούν να τους προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως άλατα και αμινοξέα. Το βρεγμένο χώμα είναι η πιο συνηθισμένη πηγή τους, αλλά και η κοπριά και τα πτώματα ζώων αποτελούν επίσης  πηγές θρεπτικών συστατικών. Ο ιδρώτας του ανθρώπινου σώματος μπορεί επίσης να είναι ελκυστικός για τις πεταλούδες. Ακόμα πιο ασυνήθιστες πηγές, γι΄αυτήν την συμπεριφορά των πεταλούδων και άλλων εντόμων, είναι τα δάκρυα και το αίμα.
Φωτογραφία  airfoiln
Φωτογραφία  tripp.davenport

Άσπρα φτερά με πορτοκαλί άκρες για την Hebomoia glaucippe, ένα είδος της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας. Το πορτοκαλί χρώμα στα φτερά της προειδοποιεί τους επίδοξους θηρευτές της ότι είναι δηλητηριώδης.
Φωτογραφία  Montse Poch

Όμορφο κίτρινο χρώμα για την Phoebis sennae, ένα είδος πολύ διαδεδομένο στην Αμερική.
Φωτογραφία gradualdazzle 

Η Leptosia nina είναι κι αυτή είδος της νοτιοανατολικής Ασίας. Ονομάζεται πεταλούδα-ψυχή, έχει άνοιγμα φτερών 25-53 χιλιοστά και πάντα πετάει πολύ χαμηλά στο έδαφος, γιατί είναι πολύ αδύναμη και ασταθής.
Φωτογραφία cheranga.d

Το είδος Anthocharis cardamines έχει ιδιαίτερο χρωματισμό. Το αρσενικό έχει φωτεινά πορτοκαλί φτερά, ενώ το θηλυκό άσπρα και το κάτω μέρος των φτερών έχουν πράσινο και λευκό χρώμα, που προσφέρει στις πεταλούδες αυτές ένα τέλειο καμουφλάζ.
Φωτογραφία  hamon jp

Οι χρωστικές, που δίνουν στις Πιερίδες τον ιδιαίτερο χρωματισμό τους, προέρχονται από τις άχρηστες ουσίες που αποβάλλει το σώμα τους.

Δείτε την Nathalis iole! είναι η μικρότερη των Πιεριδών στη Βόρεια Αμερική. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι μοναδική ανάμεσα στις Πιερίδες, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της και θα έπρεπε να ανήκει σε ξεχωριστή υπο-οικογένεια. Όπως και να 'χει είναι πανέμορφη!
Φωτογραφία Mary Keim

Δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες από διάφορα είδη των πανέμορφων μικρών Πιεριδών!


Φωτογραφία Megan McCarty
Φωτογραφία Kricogonia_lyside_1.jpg
Φωτογραφία  Ray Bruun
Φωτογραφία  tripp.davenport
Φωτογραφία kibuyu
Φωτογραφία  MC Rainey
Φωτογραφία  Alan, Yip Wah
Φωτογραφία  賞景者
Φωτογραφία  Jerry - Trimming of time and space
Φωτογραφία Zequiell
Φωτογραφία  Rich Hoyer
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...