Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Zellige-τα εκπληκτικά ψηφιδωτά του Μαρόκου

Zellige ή zillij είναι μια μορφή τέχνης. Είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του Μαρόκου, που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια. Είναι τέχνη, παράδοση, μια μορφή λατρείας. Ψηφιδωτά με γεωμετρικά σχήματα χρησιμοποιούνται κυρίως ως διακοσμητικό στοιχείο για τοίχους, οροφές, βρύσες, δάπεδα, πισίνες, πίνακες, κ.λ.π. Εκπληκτικά αριστουργήματα, μοναδική εξειδίκευση του Μαρόκου, που συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Φωτογραφία  aworkpl
Η πρακτική της zillij χρονολογείται από τον ενδέκατο αιώνα. Η τέχνη γνώρισε μεγάλη ακμή από τον 14ο αιώνα. Η δυναστεία Marinid, που κυβέρνησε το Μαρόκο από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, εισήγαγε το μπλε, το πράσινο και το κίτρινο χρώμα. Το κόκκινο προστέθηκε τον 17ο αιώνα. Οι πόλεις Φεζ και Μεκνές παραμένουν τα κέντρα αυτής της τέχνης.

Η Κρήνη Nejjarine, στη φωτογραφία παρακάτω, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στην πόλη Φεζ, έξω από το μουσείο Fondouk el-Nejjarine.
Φωτογραφία  itinerantlondoner
Αυτή η μορφή τέχνης βασίζεται στη μάθηση, την πειθαρχία, την πίστη. Προέκυψε από την ανάγκη των ισλαμιστών καλλιτεχνών να διακοσμήσουν χώρους, αποφεύγοντας όμως να απεικονίσουν έμβια όντα, σύμφωνα με τις διδασκαλίες του ισλαμικού νόμου. Χρησιμοποίησαν έτσι μοτίβα από πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα. Τα αφηρημένα μοτίβα αντανακλούν την ισλαμική επιθυμία να κατανοήσουν τη δημιουργία του Θεού μέσα από τη μελέτη και όχι την αντιγραφή της δημιουργίας μέσω της απεικονιστικής τέχνης, η οποία θεωρείται ως οδός προς την ειδωλολατρία. 
Φωτογραφία  aworkpl  
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε το μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο ή μεντρεσέ Al-Attarine Madrasa, στην πόλη Φεζ. Χτίστηκε από τον σουλτάνο Uthman II Abu Said το 1323-1325.
Φωτογραφία  zanzibarcordoba
Ένα ακόμα ιεροσπουδαστήριο στην Φεζ, το Bou Inania Madrasa, που ιδρύθηκε το 1351-1356 μ.Χ. από τον σουλτάνο  Abu Inan Faris.
Φωτογραφία Australians Studying Abroad (Christopher Wood)
Εκπληκτικές λεπτομέρειες και από τα δύο κτίρια!
Φωτογραφία  martin_kalfatovic
Φωτογραφία Sar and Ish 
Το τζαμί του Χασσάν του 2ου είναι το μεγαλύτερο της χώρας και το 7ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Έξι χιλιάδες παραδοσιακοί Μαροκινοί τεχνίτες εργάστηκαν για πέντε χρόνια για να δημιουργήσουν, μεταξύ άλλων, τα πανέμορφα μωσαϊκά. 
Στις δύο φωτογραφίες βλέπετε το εξωτερικό του και μια υπέροχη κρήνη!!
Φωτογραφία FloydSlip
Φωτογραφία roy.viloria
Η πόλη Φεζ είναι πλημμυρισμένη από τα δημιουργήματα της τέχνης zillij. Τα χρώματα και τα γεωμετρικά σχήματα της δίνουν το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ της. Σε όλη την Μεντίνα, το παλιό οχυρωμένο τμήμα της πόλης, μωσαϊκά zillij διακοσμούν άδειους τοίχους και η ομορφιά τους αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Έξω από τη Μεντίνα, στην σύγχρονη πόλη κοσμούν πολυκατοικίες, προσόψεις γραφείων, μέχρι και παρτέρια λουλουδιών στα πεζοδρόμια.
Φωτογραφία  Alex E. Proimos
Το τζαμί και ιεροσπουδαστήριο al-Qarawiyyin, που βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω, ιδρύθηκε το 859 μ.Χ. από την Fatima al-Fihri, κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία. Εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία πνευματικά και εκπαιδευτικά κέντρα του μουσουλμανικού κόσμου.
Φωτογραφία Florent Chevalier
 Η τέχνη  zellige μεταδίδεται από γενιά σε γενιά από maâlems (τεχνίτες), με εκπαίδευση που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διαδικασία δημιουργίας έργων zellige. Τα μικροσκοπικά κομμάτια, κομμένα με ακρίβεια, ζωγραφισμένα και καλυμμένα με σμάλτο, συγκεντρώνονται όλα μαζί σε μια γεωμετρική δομή, σαν ένα παζλ, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ενιαίο μωσαϊκό. Η διαδικασία δεν έχει μεταβληθεί για μια χιλιετία, αν και για τον σχεδιασμό έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες.
Φωτογραφία  aworkpl  
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...