Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τα εξωπραγματικά τοπία Deadvlei και Sossusvlei

Μια από τις πολυφωτογραφημένες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής είναι η περιοχή Sossusvlei. Τα συναρπαστικά και σουρεαλιστικά τοπία της έχουν αποτελέσει σκηνικό διαφημίσεων, μουσικών βίντεο και ταινιών. Πρόκειται για μια ξηρή και αλατώδη λεκάνη, που περιβάλλεται από ψηλούς κόκκινους αμμόλοφους και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ερήμου Ναμίμπια.
Τα υψηλά ποσοστά σιδήρου δίνουν στους αμμόλοφους της περιοχής ροζ έως πορτοκαλί χρώμα. Οι παλαιότεροι είναι αυτοί που έχουν έντονο κοκκινωπό χρώμα. Αυτοί οι αμμόλοφοι είναι από τους ψηλότερους στον κόσμο. Πολλοί από αυτούς είναι πάνω από 200 μέτρα, ενώ ο υψηλότερος με το όνομα Big Daddy έχει περίπου 380 μέτρα ύψος. Στην περιοχή υπάρχουν απολιθωμένοι αμμόλοφοι-ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών που έχουν πετροποιηθεί.
Φωτογραφία jbdodane
Ο πιο φωτογραφημένος αμμόλοφος στον κόσμο βρίσκεται σε αυτή την περιοχή και ονομάζεται Dune 45. Το συναρπαστικό σχήμα του-ασυνήθιστα απλό- και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά σε δρόμο τον καθιστούν κατάλληλο για τους επισκέπτες, οι οποίοι όχι μόνο τον απαθανατίζουν, αλλά μπορούν και να ανέβουν σε αυτόν. Έχει ύψος 80 μέτρα και δεν είναι πολύ απότομος.
Δύο χλμ. μακρύτερα βρίσκεται η λευκή ξηρή λεκάνη Deadvlei. Το τοπίο είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό !! εξωπραγματικό!! Νεκρά δέντρα ακακίας έρχονται σε έντονη αντίθεση με το γυαλιστερό λευκό του αλατώδους εδάφους και το έντονο πορτοκαλί χρώμα των αμμόλοφων. Κάποτε η  Deadvlei ήταν μια όαση με πολλά δέντρα ακακίας. Τα δέντρα ξεράθηκαν γιατί δεν υπήρχε αρκετό νερό για να τα κρατήσει ζωντανά. Οι σκελετοί των δέντρων, μαύροι από το έντονο κάψιμο του ήλιου, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 900 ετών. Δεν είναι απολιθωμένοι, το ξύλο όμως δεν αποσυντίθεται επειδή είναι πολύ ξερό.
Φωτογραφία  Michael Baynes and Jenny Crow Photography


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...