Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η κοιλάδα Viñales στην Κούβα

Η κοιλάδα Viñales είναι μια έκταση 132 τετρ. χλμ. στην Κούβα. Περιβάλλεται από τα όρη   Sierra de los Órganos και το τοπίο της είναι διάσπαρτο με εντυπωσιακούς βράχους. Σε αυτόν τον τόπο χρησιμοποιούνται ακόμα παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, κυρίως καπνού.
Έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο από το 1999, λόγω του εξαιρετικού καρστικού τοπίου, στο οποίο οι παραδοσιακές τεχνικές γεωργίας έχουν επιζήσει αμετάβλητες για αρκετούς αιώνες. Η περιοχή διατηρεί επίσης πλούσια λαϊκή παράδοση στην αρχιτεκτονική της, τη βιοτεχνία της και τη μουσική της.
Τα εντυπωσιακά ασβεστολιθικά υψώματα (mogotes) που υπάρχουν στην κοιλάδα φτάνουν σε ύψος και τα 300 μέτρα. Μοιάζουν σαν να έχουν πέσει από τον ουρανό! Στις πλαγιές των υψωμάτων υπάρχουν διάσπαρτες πολυάριθμες σπηλιές, οι οποίες κατοικούνταν για πολλούς αιώνες πριν την άφιξη των Ισπανών κατακτητών. Το εύφορο έδαφος και το καλό κλίμα ευνοούσαν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την καλλιέργεια ζωοτροφών και τροφίμων, χρησιμοποιώντας σκλάβους από την Αφρική.  Οι σκλάβοι που δραπέτευαν (Cimarrones) έβρισκαν καταφύγιο στις σπηλιές αυτές.
Σήμερα, οι άνθρωποι που κατοικούν στην κοιλάδα-περίπου 10.000- ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια του καπνού, αφού είναι αυτή που δίνει τις καλύτερες αποδόσεις. Τα περισσότερα κτίρια, διάσπαρτα στην κοιλάδα, είναι απλά. Χτισμένα με τοπικά και φυσικά υλικά, χρησιμοποιούνται ως κατοικίες ή οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.  Το χωριό Viñales έχει διατηρήσει τον αρχικό σχεδιασμό του με πολλά κι ενδιαφέροντα παραδείγματα της αποικιακής αρχιτεκτονικής.
Φωτογραφία AxelF
Φωτογραφία Gorupdebesanez
Η κοιλάδα φιλοξενεί έναν αυθεντικό πολιτισμό, που αποτελεί σύνθεση αυτοχθόνων λαών, Ισπανών κατακτητών και μαύρων σκλάβων. Εξαιρετικό παράδειγμα του πολιτισμού αυτού είναι η μουσική, αλλά και η χειροτεχνία και οι εικαστικές τέχνες. Οι Κουβανοί ταυτίζονται έντονα με την κοιλάδα Viñales λόγω της ομορφιάς του τόπου και της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της. 
Φωτογραφία Omega 69
Φωτογραφία  AndrezinhoSangueBom
Η περιοχή έχει ένα υψηλό βαθμό αυθεντικότητας. Κατάφερε να διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ενώ ταυτόχρονα προσαρμοζόταν στον σύγχρονο τρόπο ζωής και δεχόταν πολλούς επισκέπτες.
Φωτογραφία  Paul 'Tuna' Turner
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...