Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η εξαιρετική Casa Vicens στην Βαρκελώνη

Στην οδό Carrer de les Carolines 24, στην ήσυχη γειτονιά Gràcia της Βαρκελώνης έχει χτιστεί ένα κτίριο,  εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής, που συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, από το 2005. Πρόκειται για την Casa Vicens.
Φωτογραφία Cami & Vlad - poze din excursii
H Casa Vicens είναι έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926), του σημαντικότερου εκπροσώπου του Καταλανικού Μοντερνισμού. Χτίστηκε για να αποτελέσει κατοικία για τον βιομήχανο Manuel Vicens. Ήταν το πρώτο σημαντικό έργο του Γκάουντι και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1883-1889. 
 Φωτογραφία Niquito otiuqiN
Το τετραώροφο σπίτι 1.130 τ.μ. έχει διάφορες επιρροές, κυρίως όμως από το Μαυριτανικό στυλ, που είναι ιδιαίτερα εμφανές στην κορυφή του. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου είναι ακατέργαστη πέτρα, τραχιά κόκκινα τούβλα και χρωματιστά κεραμικά πλακίδια. 'Αλλωστε, ο  Manuel Vicens είχε εργοστάσιο τούβλων και κεραμιδιών. Το κτίριο είναι καλυμμένο με θεαματικά πράσινα και λευκά πλακάκια. Τα πλακάκια με τα κίτρινα άνθη ζίννιας σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Γκαουντί.

 Φωτογραφία  iShot71
Το σχέδιο είναι ασύμμετρο με προεξέχοντα αετώματα και αντηρίδες. Οι πύργοι στην κορυφή του κτιρίου θυμίζουν την αρχιτεκτονική των Μαυριτανών. Στο εξωτερικό του εντυπωσιάζουν τα σιδερένια κάγκελα με σχέδια λουλουδιών-το έργο του Γκαουντί ήταν επηρεασμένο από την αγάπη του για τη φύση. Επειδή το σπίτι είναι ιδιωτικό δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί το εσωτερικό του. Ανοίγει και δέχεται "γείτονες και πολίτες» στις 22 Μαΐου ημέρας γιορτής της Αγίας Rita της Cascia. 
 Φωτογραφία  TMB Flickr
 Φωτογραφία vtveen
Το Οκτώβρη του 2007, μεσιτικό γραφείο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι είχε εντολή να πουλήσει το κτίριο με τιμή 27 εκατομμύρια ευρώ. Αγοράστηκε το 2014 από τον τραπεζικό όμιλο  MoraBanc, προκειμένου να ανοίξει για το κοινό το 2016.
 Φωτογραφία Pete Sieger
 Φωτογραφία Jaume Meneses 
 Φωτογραφία  iShot71
 Φωτογραφία  iShot71
 Φωτογραφία   Magic Ketchup
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...