Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Τα παραδοσιακά tulou της Κίνας

Στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Fujian, στην νοτιοανατολική Κίνα οι αγροτικές κατοικίες των Χάκκα, μιας υποομάδας του Κινέζων Χαν, είναι ενταγμένες στη λίστα της Ουνέσκο, από το 2008. Συνολικά 46 κτίρια, που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 15ου και του 20ου αιώνα, θεωρούνται εξαιρετικά παραδείγματα παραδοσιακών κτιρίων και αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη μορφή κοινής ζωής και αμυντικής οργάνωσης, απόλυτα εναρμονισμένης με το περιβάλλον.
Ένα tulou, όπως ονομάζονται αυτές οι κατοικίες, είναι μεγάλα, κλειστά και οχυρωμένα κτίρια, συνήθως ορθογώνια ή κυκλικά. Έχουν παχείς τοίχους, τρεις έως πέντε ορόφους και μπορούν να στεγάσουν έως και 80 οικογένειες.  Μικρότερα εσωτερικά κτίρια περιβάλλονται από τεράστιους περιφερειακούς τοίχους, που μπορεί να περιέχουν αποθήκες, αίθουσες, χώρους κατοικίας. Ολόκληρη η δομή μοιάζει με μια μικρή οχυρωμένη πόλη.
Οι τοίχοι, που έχουν πάχος μέχρι 1,8 μέτρα, κατασκευάζονται από συμπιεσμένη γη, που αναμιγνύεται με πέτρες, μπαμπού, ξύλο και άλλα υλικά. Κλαδιά, λωρίδες ξύλου και κομμάτια μπαμπού χρησιμοποιούνται ως πρόσθετη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλά φωτισμένο, καλά αεριζόμενο, αντιανεμικό και αντισεισμικό κτίσμα, που είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Τα tulou έχουν μια κεντρική ξύλινη είσοδο, ενώ στο τελευταίο επίπεδο έχουν πολεμίστρες, για αμυντικούς σκοπούς.
Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι υπήρξαν κοινοτικά σπίτια χτισμένα από συμπιεσμένη γη στην Κίνα, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ασία, από τη νεολιθική περίοδο (6.000 χρόνια πριν). Τα πρώτα κτίρια tulou ήταν συγκριτικά μικρά, τετράγωνα ή ορθογώνια, πλούσια διακοσμημένα και χωρίς λίθινα θεμέλια. Από τα τέλη του 14ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, κατασκευάστηκαν πολύ μεγαλύτερα tulou, λόγω της γεωργικής ανάπτυξης στην επαρχία Φουτζιάν και των συχνών ληστρικών επιδρομών. Τον 20ό αιώνα, κατασκευάστηκαν tulou, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από Κινέζους του εξωτερικού.
Το μεγαλύτερο tulou ονομάζεται Jiqinglou και χτίστηκε το 1419. Αποτελείται από δύο ομόκεντρους δακτυλίους, από τους οποίους ο εξωτερικός είναι τετραώροφος κι έχει 53 δωμάτια σε κάθε όροφο.  Ο δεύτερος δακτύλιος είναι διώροφος. Ο εξωτερικός δακτύλιος διαθέτει 72 σκάλες. 
Το κτίριο με το όνομα Zhenchenglou είναι "ο πρίγκιπας των tulou". Χτίστηκε το 1912 από τους απογόνους ενός πλούσιου εμπόρου καπνού. Έχει δύο δακτυλίους, από τους οποίους ο εξωτερικός είναι τετραώροφος με 184 δωμάτια και ο δεύτερος είναι διώροφος με 32 δωμάτια. Έχει δυτικές επιρροές, οι οποίες είναι εμφανείς στις ελληνικές κολόνες που υπάρχουν στην αίθουσα των προγόνων και στα σφυρήλατα κιγκλιδώματα του δεύτερου ορόφου.
Το Chengqilou είναι "ο βασιλιάς των tulou". Χτίστηκε το 1709, είναι τεράστιο στρογγυλό tulou με τέσσερις ομόκεντρους δακτυλίους. Ο εξωτερικός δακτύλιος έχει διάμετρο 62,6 μέτρα, τέσσερις ορόφους, 288 δωμάτια. Στους άλλους τρεις δακτυλίους υπάρχουν συνολικά 112 δωμάτια. 
Το Yuchanglou είναι το πιο ψηλό tulou στην Κίνα.  Χτίστηκε το 1308 και το αποκαλούν "κτίριο ζιγκ ζαγκ". Ο λόγος είναι ότι το κτίριο δεν είναι κάθετο, αλλά κάνει πραγματικά ζιγκ ζαγκ, αριστερά και δεξιά, λόγω λάθους μέτρησης των οικοδομικών υλικών. Παρά την αδυναμία του αυτή, το πενταώροφο κτίριο έχει αντέξει περισσότερο από 700 χρόνια στα φυσικά στοιχεία αλλά και τις κοινωνικές αναταραχές. Έχει συνολικά 250 δωμάτια.
Το μοναδικό χαρακτηριστικό των tulou της επαρχίας Fujian είναι ότι κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν ανθρώπους ίσους μεταξύ τους, σε αντίθεση με άλλες δομές στέγασης σε όλο τον κόσμο, όπου η αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζει την κοινωνική ιεραρχία. Όλα τα δωμάτια χτίστηκαν στο ίδιο μέγεθος με την ίδια ποιότητα υλικού, το ίδια εξωτερική διακόσμηση, το ίδιο στυλ των παραθύρων και θυρών και δεν υπήρχαν "ρετιρέ" για "ανώτερα κλιμάκια".
Σήμερα, νεώτερες και σύγχρονες κατοικίες έχουν "ξεφυτρώσει" στην αγροτική Κίνα. Πολλοί κάτοικοι έχουν αγοράσει σύγχρονα σπίτια και ζουν σε μεγαλύτερες πόλεις, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο κρατούν τις πατρογονικές τους εστίες στα tulou, στα οποία επιστρέφουν κατά τη διάρκεια μιας γιορτής, που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια.
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...