Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Γαλάγοι - οι μικροσκοπικοί πρωταθλητές του άλματος

Οι γαλάγοι είναι από τα πιο ασυνήθιστα και τα μικρότερα πρωτεύοντα θηλαστικά στον πλανήτη. Είναι νυκτόβια ζώα, ενδημικά στην ηπειρωτική Αφρική. Το μέγεθός τους είναι 25-40 εκατοστά, το βάρος τους κυμαίνεται από 2-4,5 κιλά κι έχουν μακριά ουρά που φτάνει τα 30 εκατοστά. Έχουν μεγάλα μάτια και καλή νυχτερινή όραση, οξεία ακοή και ισχυρά πίσω άκρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η δεύτερη γλώσσα που διαθέτουν, η οποία μαζί με τα μπροστινά δόντια τους, βοηθά στον καλλωπισμό τους!
Είναι ζώα παμφάγα-έντομα, μικρά θηλαστικά, φρούτα και χυμοί δέντρων αποτελούν μέρος της διατροφής τους. Ζουν σε μικρές ομάδες και ζευγαρώνουν μια φορά το χρόνο. Μετά από περίοδο κύησης 110-130 ημερών γεννιούνται 2-3 μικρά. Οι γαλάγοι είναι γνωστοί με το όνομα "bushbabies" γιατί η φωνή τους μοιάζει με κλάμα μωρού.
Οι γαλάγοι έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα-μπορούν να πηδήξουν κάθετα μέχρι και 2 μέτρα ύψος. Αυτό πιστεύεται πως οφείλεται στην ελαστική ενεργειακή αποθήκευση στους τένοντες του κάτω ποδιού, που τους επιτρέπει πολύ μεγαλύτερα άλματα από οποιοδήποτε άλλο ζώο του ίδιου μεγέθους. Είναι λοιπόν μικροσκοπικοί πρωταθλητές του άλματος!
Είναι ζώα ντροπαλά και συνεσταλμένα. Δυστυχώς, αρκετοί είναι αυτοί που αιχμαλωτίζουν τα ζωάκια αυτά για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίδια. Σε κατάσταση αιχμαλωσίας ζουν μέχρι και 18 χρόνια ενώ σε άγρια κατάσταση λιγότερο.
Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...