Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Το γοητευτικό Atrani

Με έκταση μόλις 0,12 km2 το Atrani είναι η μικρότερη κοινότητα σε όλη την Ιταλία. Ο πληθυσμός του όμως, που το 2010 ανερχόταν σε 910 άτομα, το καθιστά την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην επαρχία του Σαλέρνο. 

Το Atrani είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στα ανατολικά της Ακτής Αμάλφι, στην επαρχία του Σαλέρνο, στην περιοχή της Καμπανίας στη νοτιοδυτική Ιταλία. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Dragone ή αλλιώς του ποταμού Δράκου, που ο θρύλος θέλει έναν δράκο που έβγαζε φωτιά από το στόμα του να κρύβεται εκεί. 
Φωτογραφία  Greenery
Είναι ένας αρχαίος οικισμός, όπου οι αριστοκράτες του Δουκάτου του Αμάλφι είχαν τις κατοικίες τους. Η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε ερείπια ρωμαϊκών επαύλεων από τον 1ο αι. μ.Χ. που καλύφθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Σε αυτό το χωριό γινόταν η στέψη των δόγηδων, αλλά και η ταφή τους.
Το χωριό ξεχωρίζει για τα όμορφα σοκάκια του, τους κήπους, τις πλατείες, τις καμάρες, τα χαρακτηριστικά σκαλοπάτια “scalinatelle” και τα κτίριά του. Όλη η ατμόσφαιρα του έχει μια ιδιαίτερη γοητεία και ομορφιά. Είναι η μοναδική πόλη κατά μήκος της ακτής Αμάλφι που έχει διατηρήσει ανέπαφα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει τη δική τους ταυτότητα, τις παραδόσεις τους, ακόμη και τοπική διάλεκτο τους.
Φωτογραφία  Paul and Jill
Τα αρχικά σπίτια αγγίζουν τη θάλασσα. Περιστοιχίζουν την πλατεία και την εκκλησία του San Salvatore και ανηφορίζουν την κοιλάδα σκαρφαλώνοντας στη βραχώδη πλαγιά του βουνού, διασχίζοντας όμορφους και μυρωδάτους λεμονόκηπους. Τα σπίτια-αντίκες του Atrani με τις λουλουδιασμένες βεράντες δεν έρχονται σε επαφή με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Φωτογραφία  antolo
Η καρδιά του Atrani είναι η γοητευτική Piazza Umberto I, που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από τη θάλασσα. Το πέτρινο συντριβάνι της πλατείας κατασκευάστηκε το 1927 κι έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε πολλές ταινίες και διαφημίσεις, όπως και ολόκληρο το χωριό. 
Φωτογραφία  [200370]
Οι εκκλησίες του San Salvatore de 'Birecto, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Μαρίας της Μαγδαληνής, του Αρχάγγελου Μιχαήλ, Santa Maria del Bando, της Παναγίας του Όρους Καρμέλ, το φρούριο Torre dello Ziro, το σπήλαιο και το σπίτι Masaniello, το Σπήλαιο των Αγίων είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μικρής κοινότητας.
Φωτογραφία nicholasngkw
Οι επισκέπτες της Ακτής Αμάλφι, που θέλουν να ξεφύγουν από το μεγάλο πλήθος, σίγουρα θα επιλέξουν το ατμοσφαιρικό Atrani, θα περιπλανηθούν στα δαιδαλώδη σοκάκια του, θα απολαύσουν το κολύμπι στις όμορφες παραλίες του, αλλά και μια βραδινή βόλτα στην όμορφη πλατεία του. 
Φωτογραφία  Chuca Cimas
Πηγές 1 2 3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...