Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Τα πουλιά του ήλιου

Είναι μικρά, λεπτά στρουθιόμορφα πουλιά, έχουν μακριά, καμπυλωτά ράμφη, κάποια έχουν μακριά ουρά, τα περισσότερα έχουν έντονα χρώματα. Ζουν από την Αφρική έως την Αυστραλία, σε όλη τη Μαδαγασκάρη, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Υεμένη, τη νότια Κίνα, τις Φιλιππίνες , τη Νοτιοανατολική Ασία και στα κοντινά νησιά του Ειρηνικού.
Ονομάζονται "πουλιά του ήλιου".
Φωτογραφία Nigel Voaden
Υπάρχουν 132 είδη σε 15 γένη. Τρέφονται κυρίως με το νέκταρ των λουλουδιών, αλλά και με έντομα και αράχνες. Τα φρούτα αποτελούν επίσης μέρος της διατροφής τους. Μοιάζουν με τα κολιμπρί στον τρόπο που παίρνουν το νέκταρ-κάποια είδη αιωρούνται σαν το κολιμπρί-έχουν όμως πολύ μακρινή σχέση.
Φωτογραφία  Muchaxo
Το μικρότερο μέλος της οικογένειας ζυγίζει μόλις 5 γραμμάρια, ενώ το μεγαλύτερο φτάνει τα 45 γραμμάρια. Τα πουλιά του ήλιου παρουσιάζουν φυλετικό διμορφισμό-τα αρσενικά έχουν έντονα, ιριδίζοντα χρώματα και τα θηλυκά έχουν πιο απλό χρωματισμό.
Φωτογραφία DickDaniels
Μερικά είδη αναπαράγονται την χειμερινή περίοδο. Τα θηλυκά φτιάχνουν μόνα τους τη φωλιά τους και γεννούν τέσσερα αυγά. Επωάζουν μόνα τους τα αυγά, ενώ τα αρσενικά βοηθούν στην ανατροφή των νεοσσών. Από τα 132 είδη της οικογένειας μόνο τα επτά θεωρούνται απειλούμενα. Γενικά, είναι ανθεκτικά πουλιά και προσαρμόζονται στις αλλαγές των οικοτόπων τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...