Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το πέτρινο παλάτι του ταχυδρόμου

Ο όρος "Τέχνη του περιθωρίου" περιγράφει καλλιτεχνικά έργα που δημιουργούνται έξω από τα όρια της γνωστής τέχνης, από ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με τους καλλιτεχνικούς κύκλους.
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τέχνης είναι το Palais Ideal - Ιδανικό παλάτι, του Φερντινάντ Σεβάλ. Ο Σεβάλ ήταν Γάλλος ταχυδρόμος (1836-1924) και πέρασε 33 χρόνια από τη ζωή του χτίζοντας το Ιδανικό παλάτι, ένα ιδιόρρυθμο κτίριο, που σήμερα αποτελεί επίσημο πολιτιστικό μνημείο στη Γαλλία.
Φωτογραφία Ankopedia
Φωτογραφία Eric Bajart
Ο Σεβάλ,  στο χωριό Hauterives όπου ζούσε μοίραζε το ταχυδρομείο, κάνοντας καθημερινά με τα πόδια έναν γύρο της περιοχής μήκους 33 χιλιομέτρων. Κάποια μέρα, τον Απρίλιο του 1879, σε έναν από τους γύρους του, σκόνταψε σε μια πέτρα κι έπεσε στο δρόμο.
Το περίεργο σχήμα της πέτρας κίνησε το ενδιαφέρον του και την έβαλε στην τσέπη του, για να της εξετάσει αργότερα με την ησυχία του. Την επόμενη μέρα, περνώντας από το ίδιο σημείο, είδε και άλλες πέτρες με περίεργο σχήμα, ακόμα πιο χαρακτηριστικές και όμορφες από αυτήν που είχε βρει την προηγούμενη μέρα.
Φωτογραφία Marine69
Φωτογραφία Pabix
Σκέφτηκε λοιπόν ότι, αφού η φύση έκανε την αρχή κάνοντας γλυπτική, αυτός θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο της κάνοντας αρχιτεκτονική. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πολλών ωρών που είχε καθώς μοίραζε το ταχυδρομείο, κατάστρωσε ένα σχέδιο για τη κατασκευή ενός κτιρίου.
Φωτογραφία Marine69
Φωτογραφία Pabix
Για τα επόμενα 33 χρόνια ο Σεβάλ δεν σταμάτησε να μαζεύει πέτρες, τις οποίες μετέφερε αρχικά στις τσέπες του, αργότερα με ένα καλάθι και τελικά με ένα καρότσι.
Όταν γυρνούσε στο σπίτι του ασχολιόταν με το Παλάτι του, δουλεύοντας μόνος με το φως μιας λάμπας πετρελαίου. Οι συντοπίτες του δεν συμμερίζονταν το πάθος του και τον θεωρούσαν τον τρελό του χωριού.
Φωτογραφία Daderot
Φωτογραφία Marine69
Ο Σεβάλ χρειάστηκε είκοσι ολόκληρα χρόνια για να τελειώσει τους εξωτερικούς τοίχους. Το κτίριο είναι ένα ιδιότυπο προσωπικό μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών στυλ, διακοσμημένο με παραστάσεις από τη Βίβλο και την Ινδική μυθολογία.
Εκτός από τις πέτρες, για την κατασκευή του χρησιμοποίησε ασβεστόλιθο, κοτετσόσυρμα και τσιμέντο. Η κατασκευή του Παλατιού ολοκληρώθηκε το 1912.
Το 1969 το Palais Ideal ονομάστηκε ιστορικό μνημείο της Γαλλίας και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.
Φωτογραφία Daderot
Φωτογραφία Daderot
Ο Σεβάλ με την ολοκλήρωση του έργου του, δήλωσε την επιθυμία του να ταφεί όταν πεθάνει μέσα στο δημιούργημά του, κάτι που δεν το επέτρεπε ο γαλλικός νόμος.
Θάφτηκε στο κοιμητήριο του χωριού, στον "Τάφο της σιωπής και της ανάπαυσης χωρίς τέλος", που ο ίδιος έφτιαξε.
Φωτογραφία Marine69
Φωτογραφία Chevallier

2 σχόλια:

  1. Μου θυμίζει έργα του Gaudi στη Βαρκελώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο (έψαξα λίγο στο διαδίκτυο για τον Gaudi). Το εντυπωσιακό είναι τι μπορεί να κάνει η δύναμη της θέλησης του ανθρώπου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...