Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η γιορτή των χρωμάτων στην Ινδία

Holi ή γιορτή των χρωμάτων είναι μια εαρινή θρησκευτική γιορτή των Ινδουιστών. Λαμβάνει χώρα κυρίως στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, στο Νεπάλ, καθώς και σε άλλες χώρες που οι κάτοικοι ασπάζονται τον Ινδουισμό. Η πρώτη γραπτή αναφορά της γιορτής βρέθηκε στο Σανσκριτικό θεατρικό κείμενο Ratnavali του 7ου αιώνα. Θεωρείται ότι είναι από τις αρχαιότερες Ινδουιστικές τελετουργίες, που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Γιορτάζεται σε πολλές περιοχές της Ινδίας με παραλλαγές και με πληθώρα μύθων να την ακολουθούν. Η έναρξη της γιορτής πραγματοποιείται την τελευταία πανσέληνο του μήνα Phalguna, που συνήθως πέφτει στο τέλος του Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο.
Την κυρίως μέρα της γιορτής οι άνθρωποι πετούν ο ένας στον άλλο χρωματιστές σκόνες και αρώματα. Ανάβουν φωτιές, έθιμο γνωστό ως Holika, το οποίο έχει σχέση με τον μύθο του Prahlad, λάτρη του θεού Βισνού, ο οποίος αφού σύρθηκε, από τον ίδιο του τον πατέρα,  στην φωτιά μαζί με την αδελφή του Holika, κατάφερε να διασωθεί χάρη στην μεγάλη του πίστη, σε αντίθεση με την Holika η οποία κάηκε. 
Στις περισσότερες περιοχές η γιορτή διαρκεί δύο μέρες. Κατά τη διάρκειά της οι κοινωνικοί κανόνες μιας συντηρητικής κοινωνίας περιορίζονται. Πλούσιοι και φτωχοί, άντρες και γυναίκες, ηλικιωμένοι και νέοι, όλοι μαζί απολαμβάνουν τη χαρούμενη αυτή γιορτή. Ενθουσιασμός, χαρά και διασκέδαση κυριαρχούν ανάμεσα στους ανθρώπους.
Κάθε χρόνο χιλιάδες Ινδουιστές συμμετέχουν στη Holi. Η γιορτή έχει πολλούς σκοπούς. Κυρίως είναι γιορτή για τον ερχομό της Άνοιξης. Αποχαιρετούν τον χειμώνα και απολαμβάνουν την χρωματική ποικιλία της Άνοιξης. Έχει όμως και θρησκευτικό σκοπό και είναι μία από τις πιο συναρπαστικές γιορτές που υπάρχουν σήμερα.
Έχει τις ρίζες της στην Gujarat, μια πολιτεία της δυτικής Ινδίας. Μια φωτιά είναι αναμμένη στις κεντρικές πλατείες των χωριών. Συμβολίζει τη νίκη του καλού απέναντι στο κακό. Οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και γιορτάζουν τραγουδώντας και χορεύοντας. Χορός, τραγούδι, φαγητό και χρωματιστή σκόνη παντού. 
Στο Ahmedabad, νεαροί άντρες προσπαθούν να φτάσουν και να σπάσουν ένα δοχείο με βούτυρο, που είναι κρεμασμένο ψηλά στους δρόμους, σχηματίζοντας ανθρώπινες πυραμίδες. Τα κορίτσια προσπαθούν να τους εμποδίσουν ρίχνοντας πάνω τους χρωματισμένο νερό, τιμώντας με τον έθιμο αυτό τις φάρσες που έκανε ο θεός Krishna. Το αγόρι που θα καταφέρει να σπάσει το δοχείο στέφεται βασιλιάς του Holi. Στη συνέχεια οι πολύχρωμοι πια άντρες βγαίνουν στους δρόμους, για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για την πιθανή εμφάνιση του  Krishna, ο οποίος θα προσπαθήσει να κλέψει βούτυρο από τα σπίτια τους.
Οι μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους ναούς της Vrindavan, η οποία είναι μια πόλη στη βόρεια πολιτεία Uttar Pradesh, όπου σύμφωνα με το θρύλο, ο θεός Krishna γιόρτασε μαζί με τη σύζυγό του Radha τη γιορτή. Οι πιστοί προσεύχονται καθώς χρωματιστή σκόνη και χρωματιστό νερό ρίχνεται πάνω τους.
Στην Mathura, εκεί όπου μεγάλωσε ο θεός Krishna η γιορτή διαρκεί 16 μέρες, για να τιμήσουν τη θεϊκή αγάπη της Radha για τον Krishna. Στην Καλκούτα, πρωτεύουσα της δυτικής Βεγγάλης, παραδοσιακοί χορευτές χορεύουν και ρίχνουν χρωματιστή σκόνη.
Στο Νεπάλ θεωρείται πολύ σημαντική γιορτή και γιορτάζεται τον μήνα Falgun. Δεδομένου ότι, περισσότερο από το 80% των ανθρώπων στο Νεπάλ είναι Ινδουιστές η γιορτή Holi θεωρείται εθνική γιορτή και γιορτάζεται από όλους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Οι άνθρωποι περπατούν στις γειτονιές τους ρίχνοντας χρωματιστή σκόνη και νερό. ο ένας στον άλλο. Δημοφιλής είναι η ρίψη νερού με μπαλόνια, που ονομάζονται "lola". Πιστεύουν ότι η ποικιλία των χρωμάτων της γιορτής θα διώξει μακριά τη θλίψη και θα κάνουν την ίδια τη ζωή πιο πολύχρωμη.
Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με τον εορτασμό της γιορτής Holi. Οι χρωματιστές σκόνες που χρησιμοποιούνται δεν είναι αβλαβείς, όπως ήταν κάποτε που τις έφτιαχναν από τα ανθοφόρα δέντρα της άνοιξης. Οι φυσικές χρωστικές είναι σπάνιες και χρησιμοποιούνται χημικές. Κάποιες από αυτές βρέθηκε ότι ήταν τοξικές και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης, ώστε τα παιδιά να μάθουν να φτιάχνουν χρώματα από φυσικά υλικά. 
Ένα άλλο ζήτημα σχετίζεται με τις φωτιές που ανάβουν κατά τη διάρκεια της γιορτής. Πιστεύεται ότι αυτό συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών. Έχει αναφερθεί ότι κάθε χρόνο ανάβουν 30.000 φωτιές και στην κάθε μια καίγονται περίπου 100 κιλά ξύλου. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια ικανοποιητική λύση για το πρόβλημα αυτό.
Η γιορτή Holi είναι μια σημαντική γιορτή των Ινδουιστών και γιορτάζεται από αυτούς σε όποια περιοχή του πλανήτη κι αν βρίσκονται: στην Αφρική, στην Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...