Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Intha-οι άνθρωποι της λίμνης Inle και η ζωή τους

Η λίμνη Inle είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μιανμάρ. Είναι μια λίμνη γλυκού νερού με εκτιμώμενη επιφάνεια 116 τετρ. χλμ. και μία από τις ψηλότερες, αφού βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων, στην καρδιά του οροπεδίου Shan.
Η λίμνη είναι στενά συνδεδεμένη με τους Intha, μια εθνοτική ομάδα της Βιρμανίας, 70.000 περίπου ανθρώπων, που ζουν γύρω από τη λίμνη. Ζουν σε τέσσερις πόλεις που βρέχονται από τη λίμνη, σε πολλά μικρά χωριά κατά μήκος των ακτών της λίμνης, καθώς και μέσα στην ίδια τη λίμνη. Οι περισσότεροι είναι ευσεβείς Βουδιστές και ζουν σε απλά σπίτια από ξύλο και μπαμπού, που στηρίζονται πάνω σε ξυλοπόδαρα. Μιλούν μια αρχαϊκή διάλεκτο της Βιρμανίας και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις αγρότες.
Η μεταφορά στη λίμνη γίνεται κατά κύριο λόγο με μικρές βάρκες, ενώ υπάρχουν και μερικές μεγαλύτερες μηχανοκίνητες. Οι ντόπιοι ψαράδες είναι γνωστοί για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο κωπηλατούν. Στέκονται στην πρύμνη της βάρκας, στηριζόμενοι στο ένα πόδι, ενώ τυλίγουν το άλλο γύρω από το κουπί. Αυτό το μοναδικό στυλ κωπηλασίας εξελίχθηκε, για το λόγο ότι η λίμνη καλύπτεται με καλάμια και άλλα επιπλέοντα φυτά, γεγονός που δυσκόλευε τους ψαράδες να βλέπουν, όταν ήταν καθιστοί. Κωπηλατώντας όρθιοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πέρα από τις καλαμιές. Με τον τρόπο αυτό κωπηλατούν μόνο οι άντρες, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν το παραδοσιακό στυλ.
Τα ψάρια που αλιεύονται στη λίμνη είναι η βάση της διατροφής τους. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλη, περιέχει αρκετά ενδημικά είδη. Περισσότερα από είκοσι είδη σαλιγκαριών και εννέα είδη ψαριών δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. 
Εκτός από την αλιεία, οι ντόπιοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα σε μεγάλους κήπους, που επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης. Τα επιπλέοντα παρτέρια απαιτούν εκτεταμένη χειρωνακτική εργασία. Οι αγρότες συγκεντρώνουν αγριόχορτα από τα βαθύτερα σημεία της λίμνης στις βάρκες τους και φτιάχνουν τους επιπλέοντες κήπους τους, τους οποίους στερεώνουν μα μπαμπού. Οι κήποι ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ανάλογα με τη στάθμη του νερού και είναι πολλοί ανθεκτικοί στις πλημμύρες. Η συνεχής διαθεσιμότητα του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά νερού έχει ως αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά εύφοροι. Σημαντική είναι επίσης η καλλιέργεια του ρυζιού.
Πηγή εισοδήματος των ανθρώπων Ihtha είναι επίσης τα χειροποίητα προϊόντα. Εργαλεία, γλυπτά και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, υφάσματα και cheroots (είδος πούρου) είναι μερικά από τα προϊόντα που εμπορεύονται. Η περιοχή της λίμνης Inle είναι γνωστή για τα υφαντά της. Οι τσάντες Shan, που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους Βιρμανούς, παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Η ύφανση του μεταξιού είναι επίσης σημαντική βιομηχανία και παράγει υψηλής ποιότητας υφαντά υφάσματα με χαρακτηριστικό σχέδιο, που ονομάζεται Inle longyi. Ένα μοναδικό ύφασμα από τις φυτικές ίνες του λωτού παράγεται μόνο στη λίμνη Inle και χρησιμοποιείται για την ύφανση ειδικών μανδύων για τις εικόνες του Βούδα, που ονομάζονται kya thingahn.
Η λίμνη Inle είναι σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη κάποιων τουριστικών υποδομών. Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να την επισκεφτεί κάποιος είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Την περίοδο αυτή διοργανώνεται και το φεστιβάλ Hpaung Daw U που διαρκεί τρεις εβδομάδες. Οι Inthas και άλλες εθνότητες φορούν τα καλύτερα ρούχα τους για να γιορτάσουν την Βουδιστική Σαρακοστή. Παραδοσιακοί αγώνες με βάρκες, δεκάδες κωπηλάτες χωρισμένοι σε ομάδες, είναι από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της γιορτής.
Φωτογραφία A. Yaniv 
Σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην λίμνη, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και την ραγδαία ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού. Προβλήματα όπως, μείωση της υδάτινης επιφάνειας της λίμνης λόγω των πλωτών κήπων, μεταφορά λάσπης από τους τριγύρω λόφους λόγω της υλοτομία και της εφαρμογής μη βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας, η εισαγωγή μη ιθαγενών ειδών ψαριών για τη βελτίωση της αλιείας, τα λύματα από τα νοικοκυριά που καταλήγουν και μολύνουν το νερό της λίμνης κ.ά.
Φωτογραφία AnyMotion

4 σχόλια:

 1. Καλημέρα Νίκη. Τι κάνεις;;; Διακοπές δεν θα πας;;;Θα μου πεις σε νησί διακοπών είσαι αλλά...είπα μήπως φύγεις για αλλαγή περιβάλλοντος.
  Υπέροχο το θέμα σου και δεν ήξερα τίποτε από όλα αυτά τα θαυμάσια που γράφεις. Πανέμορφες φώτο.....Κρίμα που μολύνεται και αυτή η ομορφιά από όλους εμάς τους ''πολιτισμένους''!!!!!!!!!!!!!!
  Καλή εβδομάδα να έχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Άννα! Καλά είμαι, αλλά από διακοπές .... δυστυχώς έχουν γίνει είδος πολυτελείας. Όπως και να 'χει .... ελπίζω σε καλύτερες μέρες. Καλή να είναι η εβδομάδα και για σένα!

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...