Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Vlkolínec και Čičmany-παραδοσιακά χωριά των Σλοβάκων

Η Σλοβακία είναι μια χώρα με ζωντανή τη λαϊκή της παράδοση. Ιστορικά, η γεωγραφική της θέση αποτέλεσε σταυροδρόμι εμπόρων και εισβολέων κι έτσι η χώρα δέχτηκε στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς.
Το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους, με τις απομονωμένες και προστατευμένες κοινότητες, βοήθησε στη διατήρηση των πολύχρωμων ζωντανών παραδόσεων. Οι άνθρωποι σε ορισμένα χωριά  της Σλοβακίας φορούσαν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα - τόσο για τη διατήρηση της παράδοσης όσο και ως ένδειξη αντίστασης. Οι Σλοβάκοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την ξεχωριστή μουσική τους, τους χορούς, τη χειροτεχνία και τη λαϊκή τέχνη τους, που περνούν από γενιά σε γενιά. 

Μέρος της λαϊκής παράδοσης των Σλοβάκων είναι τα χωριά τους με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Κάποια από αυτά εξακολουθούν να διατηρούν την αρχική λαϊκή αρχιτεκτονική τους σε εξαιρετική κατάσταση και στην ουσία αποτελούν υπαίθρια μουσεία. Με την εγγραφή αυτή θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα δύο από αυτά-το Vlkolínec και το Čičmany.

Το Vlkolínec είναι ένα γραφικό χωριό, του οποίου το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη Σλοβακική λέξη "Vlk», δηλαδή λύκος. Η πρώτη γραπτή αναφορά του χωριού έρχεται από το 1376. Βρίσκεται στο κέντρο της Σλοβακίας κι έχει παραμείνει εντυπωσιακά άθικτο στο πέρασμα των χρόνων.  Η διάταξη του χωριού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη και η αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί πλήρως. Υπάρχουν 45 κτίρια, με βασικό δομικό υλικό το ξύλο, που διατηρούν τα αρχικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους. Από το 1993, έχει συμπεριληφθεί στην λίστα της Ουνέσκο ως μνημείο πολιτισμού.
Φωτογραφία  fivik
Το Čičmany βρίσκεται στη βόρεια Σλοβακία και είναι ο πρώτος οικισμός που χαρακτηρίστηκε διατηρητέος για τη παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του στον κόσμο (1977). Η πρώτη αναφορά στο χωριό χρονολογείται από το 1272. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 535 μέτρων κι έχει πληθυσμό 204 κατοίκων. Έχει ξύλινα σπίτια με επικλινείς στέγες και εξωτερικούς τοίχους διακοσμημένους με λευκά μοτίβα-γεωμετρικά σχέδια, ζώα, βέλη, σταυροί, καρδιές. Η τοπική λαϊκή μουσική, οι ιδιαίτερες λαϊκή φορεσιές και οι χοροί του χωριού έχουν διατηρηθεί, επίσης. Ο οικισμός αποκαταστάθηκε στην αρχική του εμφάνιση μετά από μια πυρκαγιά, το 1921.
Φωτογραφία  Ladislav Remšík
Φωτογραφία  Fande 
Φωτογραφία rezeň
Φωτογραφία Thessa Alexandra Lageman
Φωτογραφία  Ladislav Remšík
Φωτογραφία pista69 
Πηγές 1 2 3 4 5 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...