Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Νύχτα Kupala

 Στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Ρωσία και τη Πολωνία κάθε χρόνο γιορτάζουν την Νύχτα Kupala. Η Kupala είναι μια παραδοσιακή θεά στη σλαβική μυθολογία. Η νύχτα αυτή στις τρεις πρώτες χώρες είναι στις 6/7 Ιουλίου, ενώ στην Πολωνία είναι η 23/24 Ιουνίου. Ο εορτασμός σχετίζεται με το θερινό ηλιοστάσιο και περιλαμβάνει σειρά τελετουργιών.

Οι νέοι πηδούν πάνω από αναμμένες φωτιές αποδεικνύοντας έτσι τη γενναιότητα και την πίστη τους. Αν ένα ερωτευμένο ζευγάρι αποτύχει να περάσει πάνω με τη φωτιά με τα χέρια ενωμένα, θεωρείται σημάδι χωρισμού. Τα κορίτσια φτιάχνουν στεφάνια με λουλούδια, που συχνά φωτίζουν με κεράκια και τα αφήνουν να επιπλέουν στα νερά των ποταμών, προσπαθώντας να προβλέψουν την τύχη της σχέσης τους από την πορεία των λουλουδιών στο νερό. 
Φωτογραφία Лобачев Владимир
Οι άντρες θα προσπαθήσουν να πιάσουν κάποιο στεφάνι με την ελπίδα ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον της κοπέλας που το άφησε στο νερό. Στη Ρωσία, οι μητέρες καίνε στις φωτιές ρούχα των άρρωστων παιδιών τους με την ελπίδα της ίασης. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θεραπευτικά βότανα ανθίζουν την Νύχτα Kupala. Έτσι όσοι γνωρίζουν μαζεύουν θεραπευτικές ρίζες και βότανα για να έχουν όλο τον χρόνο.
Υπάρχει μια αρχαία πεποίθηση ότι την παραμονή είναι η μόνη μέρα που ανθίζουν οι φτέρες. Ευημερία, τύχη, διάκριση και δύναμη θα επέλθουν σε όποιον βρει ένα λουλούδι φτέρης. Έτσι εκείνο το βράδυ τριγυρνούν στα δάση αναζητώντας μαγικά βότανα και το άπιαστο λουλούδι. Παραδοσιακά, οι ανύπαντρες κοπέλες που φορούν γιρλάντες στα μαλλιά τους, είναι οι πρώτες που μπαίνουν στο δάσος. Ακολουθούν οι νεαροί άντρες. Η κοινή αναζήτηση οδηγεί συχνά στη δημιουργία νέων ζευγαριών. Τραγούδια για την αγάπη, τον ρομαντισμό και τον γάμο ακούγονται κατά τη διάρκεια της γιορτής. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η φτέρη δεν είναι ανθοφόρο φυτό.
Φωτογραφία  Jonas Bendiksen
Κανένας δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της Νύχτας Kupala. Θεωρούν ότι τα κακά πλάσματα του κόσμου είναι ενεργά-μάγισσες, λυκάνθρωποι, βρυκόλακες, γοργόνες. Πιστεύουν ότι αυτή τη βραδιά οι μάγισσες προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κακό στους ανθρώπους.
Φωτογραφία thelittleukrainianwell-armedgirl.tumblr
Φωτογραφία thelittleukrainianwell-armedgirl.tumblr
Η Νύχτα Kupala είναι μια γιορτή που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδυάζει ειδωλολατρικά και χριστιανικά στοιχεία. Ξεκίνησε σαν μια παγανιστική γιορτή γονιμότητας και έγινα αποδεκτή στο Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο. Ονομάζεται και Ivan Kupala Day-Γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Φωτογραφία thelittleukrainianwell-armedgirl.tumblr
Φωτογραφία lunacylover.tumblr
Πηγές 1 2 3 4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...