Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Όμορφα, πολύχρωμα χαλιά από .... πριονίδια

Όμορφα, πολύχρωμα χαλιά στρώνονται στους δρόμους και τους στολίζουν σε διάφορες χώρες της κεντρικής Αμερικής-στο Μεξικό, στη Βραζιλία, το Περού, τη Γουατεμάλα κ.ά., σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Μόνο που αυτά τα χαλιά έχουν μια ιδιαιτερότητα... είναι φτιαγμένα από πριονίδια.
Φωτογραφία Lio1992
Είναι παράδοση στην κεντρική Αμερική και κυρίως στο Μεξικό να χρησιμοποιούνται τα πολύχρωμα χαλιά από πριονίδια για να υποδεχτούν πομπές σε θρησκευτικές γιορτές, τελετές και λιτανείες, όπως την Μεγάλη Εβδομάδα και στην Ημέρα των Νεκρών. Η παράδοση έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα και στην πόλη Σάντα Κρουζ, στην Τενερίφη, όπου στη γιορτή Corpus Christi οι δρόμοι στολίζονταν με λουλούδια και άμμο. Οι Ισπανοί διέδωσαν το έθιμο στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου.
Φωτογραφία Crizztobal
Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο χαλί χρησιμοποιείται αχρωμάτιστο και χρωματισμένο και πριονίδι, αφού καθαριστεί, εμποτιστεί σε νερό με βαφή και στεγνώσει. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και διάφορα άλλα υλικά, όπως λουλούδια και πέταλα λουλουδιών, πευκοβελόνες, ρύζι, φρούτα, χρωματισμένο χώμα, στάχτη και άλλα οργανικά υλικά. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν φυσικές χρωστικές ουσίες, όπως το λουλάκι, κελύφη αμυγδάλων κλπ., σήμερα όμως χρησιμοποιούνται περισσότερο εμπορικές βαφές.
Φωτογραφία Antigua Guatemala
Το πριονίδι μετά το τέλος της γιορτής ή τελετής καίγεται ή ρίχνεται σε ποτάμια δημιουργώντας έτσι περιβαλλοντικά προβλήματα.  Για το λόγο αυτό ορισμένοι οργανισμοί υιοθετούν εναλλακτικές λύσεις . Για παράδειγμα, οι μαθητές του κολεγίου Cedros Norte στο Μεξικό, που φτιάχνουν πολύχρωμα χαλιά για τη γιορτή  Corpus Christi, χρησιμοποιούν χλοοτάπητες και πέταλα λουλουδιών.
Φωτογραφία Arturo Castelán Zacatenco
Φωτογραφία Ivelitas
Φωτογραφία Rosalba Muñoz RomeroLia
Φωτογραφία Midamaar


3 σχόλια:

  1. Τα χαλιά είναι καταπληκτική δουλειά. Αλλά και το site είναι κάτι που εμένα μ' έχει σκλαβώσει κυριολεκτικά. Έχω κρατήσει πάρα πολλά από τα θέματα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Χαίρομαι που σας αρέσει το μπλογκ μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...