Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η ζωή βρίσκει τον δρόμο και τον τρόπο

Υπάρχουν φυτά που είναι πολύ ανθεκτικά και καταφέρνουν και επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες και σε μέρη που άλλα δεν μπορούν. 
Στην έρημο, μοναχικά, προσαρμόζονται στις άνυδρες συνθήκες κι έχουν το δικό τους σημαντικό οικολογικό ρόλο, αφού κάποια είδη μειώνουν την ταχύτητα με την οποία μετακινείται η άμμος.
Φωτογραφία TARIQ-M
Φωτογραφία  TARIQ-M
Σε βραχώδεις περιοχές, σε εδάφη ξερά, το ένστικτο επιβίωσης αποδεικνύεται ισχυρότερο όλων. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει ίχνος νερού, αλλά το μικρό δέντρο που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω σίγουρα έχει ανακαλύψει μια πηγή.
Φωτογραφία  Thankful!
Στην έρημο Μοχάβι στις ΗΠΑ ευδοκιμούν μεταξύ 1.750 και 2.000 είδη φυτών. Η Κοιλάδα του Θανάτου φιλοξενεί πολλά είδη φυτών που έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το σκληρό έρημο περιβάλλον. Το Eremalche rotundifolia είναι ένα ανθοφόρο φυτό της ερήμου. Φυτρώνει σε αμμώδεις και βραχώδεις περιοχές στην Κοιλάδα του Θανάτου και άλλες ερήμους. Μόνο του, μέσα στην απέραντη και ξερή έρημο, φαίνεται πως έχει βρει την πηγή που του προσφέρει ζωή και σίγουρα είναι αποφασισμένο να ζήσει.
 Φωτογραφία  Erik.Nielsen.Photos
Στην όμορφη άσπρη άμμο της ερήμου White Sands στο Νέο Μεξικό επιβιώνει το Yucca elata. Είναι ένα σκληραγωγημένο φυτό και το μόνο που χρειάζεται είναι το φως του ήλιου.
Φωτογραφία   Visual Coyote
Η μικρή βιολέττα cheiranthifolia φυτρώνει κι επιβιώνει σε υψόμετρο 2-3 χιλιάδες μέτρα στο ξηρό, πετρώδες έδαφος της καλντέρας του ηφαιστείου Τέιντε, στην Τενερίφη των Κανάριων Νήσων. Είναι κρυμμένη κάτω από τους βράχους κι εμφανίζεται μόνο για τρεις εβδομάδες την άνοιξη, την εποχή της επικονίασης.
Φωτογραφία  Hans G. Oberlack
Ο μικρός κατιφές της ερήμου (Baileya multiradiata), ένα αγριολούλουδο ενδημικό στις ερήμους στο βόρειο Μεξικό και τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, βρίσκει το δρόμο του μέσα από το ξηρό, σκασμένο έδαφος της ερήμου μετά από μια σπάνια και τόσο σημαντική βροχόπτωση.
Φωτογραφία  Dsyrengelas
Η ζωή πάντα βρίσκει τον δρόμο και τον τρόπο να αναπτυχθεί!!

Φωτογραφία Serendigity
Φωτογραφία  satosphere

4 σχόλια:

  1. Εξαίρετο.....! η δύναμη της φύσης. Καλό βράδυ Νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ήθελα να στείλω κι εγώ κάποιες φωτογραφίες από τη Μυτιλήνη με κάποιους φοίνικες που έχουν μεγαλώσει πάνω σε τσιμεντένια σκαλιά απουσία χώματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία! μπορείς να μου στείλεις τις φωτογραφίες στο mail omorfoskosmosmagikos@hotmail.com. Σ΄ευχαριστώ!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...