Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Η ζωή των ωκεανών

Υπάρχουν 328.000.000 κυβικά μίλια θαλάσσιου νερού στη γη, καλύπτοντας περίπου το 71% της επιφάνειας της γης.  Με τον όγκο, οι ωκεανοί αποτελούν το 99 τοις εκατό του ζωντανού χώρου του πλανήτη, τον μεγαλύτερο χώρο στο σύμπαν μας που είναι γνωστό ότι κατοικείται από ζωντανούς οργανισμούς.  

Οι ωκεανοί της Γης είναι ο βιότοπος 230.000 γνωστών ειδών, αλλά επειδή μεγάλο μέρος τους είναι ανεξερεύνητο, ο αριθμός των ειδών που υπάρχουν είναι πολύ μεγαλύτερος, πιθανώς πάνω από δύο εκατομμύρια.

Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή των ωκεανών.

Η ζωή στις θάλασσες άρχισε πριν από 3,1 δισεκατομμύρια έως 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι κάτοικοι της γης εμφανίστηκαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, ένα σχετικά πρόσφατο σημείο στη γεωλογική χρονική γραμμή.

Η μπλε φάλαινα, Balaenoptera musculus, είναι το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που έχει ζήσει ποτέ στη θάλασσα ή στη γη. Μπορεί να φτάσει πάνω από 33 μέτρα και να ζυγίσει σχεδόν 200 τόνους (περισσότερο από το συνδυασμένο βάρος 50 ενήλικων ελεφάντων). Τα αιμοφόρα αγγεία της μπλε φάλαινας είναι τόσο φαρδιά ώστε μια ενήλικη πέστροφα να μπορεί να κολυμπήσει μέσα από αυτά και η καρδιά της έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου.
Το oarfish (ψάρι-κουπί), Regalecus glesne, είναι το μακρύτερο οστεώδες ψάρι στον κόσμο. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα. Το ταινιοειδές σχήμα του, το κοκκινωπό πτερύγιο που διατρέχει όλο το μήκος του και ο κυματοειδής τρόπος κολύμβησης έχουν τροφοδοτήσει πολλές παρατηρήσεις  "θαλλάσιων φιδιών".

Οι πράσινες χελώνες μπορούν να μεταναστεύσουν περισσότερα από 2200 χλμ. για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Οι πιγκουίνοι "πετούν" υποβρύχια με ταχύτητα έως και 88 χλμ ανά ώρα.

Ο τόνος, Thunnus thynnus, είναι από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα θαλάσσια ψάρια. Ένας ενήλικας μπορεί να ζυγίζει 680 κιλά και να κολυμπά μέχρι 88 χλμ την ώρα.

Πολλά ψάρια μπορούν να αλλάξουν φύλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Άλλα, ιδιαίτερα τα σπάνια ψάρια βαθέων υδάτων, έχουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά σεξουαλικά όργανα.

Τα γιγάντια φύκια Macrocystis pyrifera, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό στον ωκεανό, με ρυθμό που μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά την ημέρα. Υπό τις βέλτιστες συνθήκες, το γιγάντιο φύλλωμα μπορεί να μεγαλώσει σε μήκος μεγαλύτερο από 30 μέτρα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και μπορεί να φτάσει τα 60 μέτρα. 
Οι υδροθερμικοί αεραγωγοί, τα κατάγματα στο θαλάσσιο δάπεδο που εκπέμπουν θειούχες ενώσεις, υποστηρίζουν το μοναδικό πολύπλοκο οικοσύστημα που είναι γνωστό ότι λειτουργεί με χημικές ουσίες και όχι με ενέργεια από τον ήλιο.
Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...