Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα

Mammatus Clouds
Επίσης γνωστό ως mammatocumulus (νέφος με άκρες σαν μαστούς), που σημαίνει "ανώμαλα σύννεφα", και μοιάζουν σαν σάκοι που κρέμονται κάτω από την βάση του σύννεφου. Αποτελούνται κυρίως από πάγο. Τα Mammatus Clouds μπορεί να επεκταθούν για εκατοντάδες μίλια σε κάθε κατεύθυνση, ενώ οι επιμέρους σχηματισμοί μπορούν να παραμείνουν ορατοί για δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάθε φορά. Η πραγματική τους δυσοίωνη όψη, είναι συχνά προάγγελος μιας καταιγίδας που έρχεται ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.


Penitentes
Αυτές οι καταπληκτικές αιχμές πάγου, γενικά γνωστές ως penitentes, μπορούν να βρεθούν στους ορεινούς παγετώνες και ποικίλλουν σε ύψος από μερικά εκατοστά έως 5 μέτρα. Αρχικά, η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί λακκάκια τυχαία στην επιφάνεια του χιονιού. Αφού λοιπόν το ηλιακό φως μπορεί να αντικατοπτρίζεται μέσα στα λακκάκια, αυτά μετατρέπονται σε βαθιές γούρνες, σχηματίζοντας αιχμές πάγου.


Ice Circles
Ένα σπάνιο φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά ψυχρές χώρες. Τα Ice Circles σχηματίζονται όταν η επιφάνεια των πάγων συγκεντρώνεται στο κέντρο ενός υδάτινου συστήματος και όχι στα άκρα. Π.χ. ένα ποτάμι με αργή ροή, μπορεί να δημιουργήσει μια αργή δίνη, η οποία θα δημιουργήσει έναν δίσκο πάγου. Μπορεί να φτάσει σε διάμετρο άνω των 500 ποδιών και μπορεί επίσης να βρεθούν σε ομάδες και σε διάφορα μεγέθη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...