Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Fly Geyser - το κρυμμένο μυστικό της Νεβάδα


Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Νεβάδα είναι το Fly Geyser. Δημιουργήθηκε τυχαία το 1916 σε μια προσπάθεια ανεύρεσης νερού, για να μετατραπεί τμήμα της περιοχής της ερήμου σε καλλιεργήσιμη έκταση. Για δεκαετίες η γη παρέμενε ήσυχη, όταν ξαφνικά το 1960 το υπόγειο θερμό νερό βρήκε ένα αδύνατο σημείο. Το θερμό νερό μαζί με ορυκτά στοιχεία άρχισε να ανεβαίνει στην επιφάνεια, δημιουργώντας αυτόν τον εντυπωσιακό πίδακα. Ο πίδακας έφτανε σε ύψος τα 12 πόδια, αλλά κάθε χρόνο μεγάλωνε το ύψος του.


Αυτό το εντυπωσιακό φυσικό θαύμα βρίσκεται σχεδόν 32 χιλιόμετρα βόρεια του Gurlach, στο Washoe County της Nevada ,στο Fly Ranch, το οποίο είναι ιδιωτική περιοχή. Ένας ψηλός φράχτης και μια κλειδωμένη πύλη κρατάει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μακριά.
Πολλοί οργανισμοί έχουν προσπαθήσει να να προσεγγίσουν την περιοχή για μελέτη και να την ανοίξουν για το κοινό, χωρίς αποτέλεσμα.Η απάντηση ήταν αρνητική. Έτσι ο κόσμος απλώς πηδάει τον φράχτη για να δει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο.


Πρόσφατα ένας ακόμα θερμός πίδακας δημιουργήθηκε, πιστοποιώντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυνάμεις κάτω από την επιφάνεια της Γής. Για άγνωστους λόγους ο αρχικός πίδακας δεν έχει πλέον στόμιο. Ίσως ο μεταγενέστερος πίδακας στέρησε από τον αρχικό το θερμό νερό ή ίσως απλώς παραμένει αδρανής.



                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...