Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού

Ο Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού είναι μια Εθνική Κληρονομιά της Αυστραλίας. Πρόκειται για μια διαδρομή 243 χλμ. κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Αυστραλίας.
Ο δρόμος κατασκευάστηκε από στρατιώτες, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1912 και 1932. Είναι αφιερωμένος στα θύματα του πολέμου και αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο πολέμου στον κόσμο.
Φωτογραφία Diliff
Ο Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού ξεκινά από το Torquay της Βικτώρια και τελειώνει στο Allansford. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Ο επισκέπτης, ακολουθώντας τη διαδρομή, η οποία είναι παράλληλη με την ακτή, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πολλά σημαντικά αξιοθέατα. Ο δρόμος διασχίζει τροπικά δάση, περνά από παραλίες με βράχια ασβεστόλιθου και ψαμμίτη, από παραθαλάσσιες τουριστικές πόλεις. 
Φωτογραφία macca2759 
Ένα από τα πιο γραφικά σημεία της διαδρομής είναι το τμήμα μεταξύ Port Campbell και Peterborough. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο  Port Campbell, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακά απόκρημνα βράχια, νησίδες, φυσικές αψίδες, φαράγγια, γεωλογικούς σχηματισμούς κ.ά. 
Μερικά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Πάρκου είναι:
Οι "Δώδεκα Απόστολοι" - μια σειρά ασβεστολιθικών βράχων, που ξεπηδούν από τη θάλασσα και το ύψος τους φτάνει τα 45 μέτρα. Δημιουργήθηκαν πριν από 10-20 εκατομμύρια χρόνια. Τα άγρια νερά του Νότιου Ωκεανού "έφαγαν" σιγά-σιγά το μαλακότερο μέρος του ασβεστόλιθου δημιουργώντας σπηλιές στους εντυπωσιακούς βράχους, ύψους 70 μέτρων, που αποτελούν το φόντο του τοπίου. Οι σπηλιές έγιναν αψίδες και όταν αυτές κατέρρευσαν από τα άγρια κύματα έμειναν οι εντυπωσιακοί "Δώδεκα Απόστολοι", από τους οποίους σήμερα παραμένουν όρθιοι οι οκτώ.
Η "Αψίδα του Λονδίνου" - μια φυσική αψίδα μέσα στη θάλασσα, αποτέλεσμα της διάβρωσης. Η Αψίδα του Λονδίνου λεγόταν αρχικά Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge) λόγω της μεγάλης ομοιότητας των δύο αρχικών αψίδων με την πραγματική γέφυρα.  Έπειτα από την κατάρρευση της μιας αψίδας το 1990, γεγονός που άφησε εγκλωβισμένους δύο τουρίστες, το όνομα άλλαξε. Οι τουρίστες τελικά σώθηκαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Tο φαράγγι Loch Ard - μια τοποθεσία η οποία είναι ορατό παράδειγμα της διεργασίας της διάβρωσης σε δράση. Το φαράγγι μοιάζει με κανάλι, έχει είσοδο μόνο από την πλευρά της θάλασσας και καταλήγει σε μια σπηλιά με σταλακτίτες. Πήρε το όνομά του από ένα πλοίο που συνετρίβη εκεί την 1η Ιουνίου του 1878, αφού είχε διανύσει όλη την απόσταση από την Αγγλία.
Τα Σκαλοπάτια Gibson - 86 σκαλοπάτια οδηγούν στην παραλία. Στο φόντο ορθώνονται επιβλητικά τα απόκρημνα βράχια, ύψους 70 μέτρων.
Στην ανατολική πλευρά του Warrnambool βρίσκεται η παραλία του Logan, μια περιοχή στη οποία, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, φάλαινες βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν. Φώκιες, πιγκουίνοι, δελφίνια και άλμπατρος είναι οι συχνοί επισκέπτες της περιοχής.
Κοντά στις πόλεις Torquay και Jan Juc, 100 χλμ νοτιοδυτικά της Μελβούρνης βρίσκεται η παραλία Bells, ο παράδεισος των σέρφερ, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα σερφ.
 Στην μικρή παραθαλάσσια πόλη Aireys Inlet δεσπόζει ο φάρος Split Point. Κατασκευάστηκε το 1891 και λειτουργεί αυτόματα από το 1919. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του φάρου και να θαυμάσουν την εντυπωσιακή θέα.
Το Παράκτιο Πάρκο Bay of Islands είναι μια παράκτια περιοχή 32 χλμ. μεταξύ Peterborough και Warrnambool. Εδώ βρίσκεται ο Κόλπος των Μαρτύρων (Bay of Martyrs) με μια υπέροχη αμμώδη παραλία και ο Κόλπος των Νησιών (Bay of Islands), στον οποίο βραχώδεις στήλες υψώνονται μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.
Το Εθνικό Πάρκο Otway προσφέρει ποικιλία τοπίων και βλάστησης. Υπέροχο τροπικό δάσος, όμορφοι καταρράκτες, γαλήνιες λίμνες, απόκρημνες ακτές, αμμώδεις παραλίες, βραχώδεις σχηματισμούς. Εδώ βρίσκονται δύο από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Αυστραλίας: ο Hopetoun και ο Triplet. Είναι κρυμμένοι μέσα σε μικρές κατάφυτες χαράδρες, εκεί όπου το φως του ήλιου αδυνατεί να φτάσει, καθώς η οργιώδης βλάστηση σχηματίζει μια αδιαπέραστη καταπράσινη «ομπρέλα». Τους αντιλαμβάνεται κανείς μόνο από τον δυνατό θόρυβο που κάνουν τα νερά καθώς πέφτουν με ορμή από ψηλά.
Όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να περιπλανηθούν στα μονοπάτια του Πάρκου και ίσως συναντήσουν και τα συμπαθητικά κοάλα, που κατοικούν στο Πάρκο. Εναλλακτικά, όσοι δεν φοβούνται τα ύψη, μπορούν να περπατήσουν σε ύψος 25 μέτρων δίπλα από τις κορυφές των δέντρων πάνω σε μια ειδική κατασκευή υπερυψωμένων ατσάλινων διαδρόμων,  ή και να "πετάξουν" ανάμεσά τους.
Φωτογραφία Smegs07 
Στο ακρωτήριο Otway υπάρχει φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1848 και βρίσκεται σε υψόμετρο 91 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ο παλαιότερος φάρος στην ηπειρωτική Αυστραλία και έχει σώσει τις ζωές πολλών ναυτικών. Η θέα του ωκεανού από την κορυφή του είναι μαγευτική !
Ο Μεγάλος Δρόμος το Ωκεανού είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές του κόσμου και σίγουρα ένα ονειρικό ταξίδι, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης!!
Φωτογραφία macca2759 
Φωτογραφία macca2759 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...