Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Οι εντυπωσιακές μπλε τρύπες του πλανήτη

Ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο στον πλανήτη μας είναι οι Μπλε Τρύπες, γνωστές και ως κάθετες σπηλιές ή υποβρύχιες καταβόθρες. Οι μπλε τρύπες δημιουργήθηκαν την εποχή των παγετώνων όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη από την σημερινή (100-200 μέτρα χαμηλότερη). Η διάβρωση ασβεστολιθικών πετρωμάτων, που βρίσκονταν στην επιφάνεια, δημιούργησε καταβόθρες που κατέληγαν σε υπόγεια κοιλώματα. Όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, οι καταβόθρες βρέθηκαν κάτω από την επιφάνειά της κι έτσι δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο.
Το όνομά τους προέρχεται από το έντονο μπλε χρώμα στο κέντρο τους, που δημιουργεί μια εκπληκτική χρωματική αντίθεση με το γαλάζιο των ρηχών νερών γύρω τους. Οι περισσότερες περιέχουν γλυκό και αλμυρό νερό. Όσοι έχουν την τύχη να καταδυθούν ή απλώς να ρίξουν μια βουτιά σε μια μπλε τρύπα θα εντυπωσιαστούν από την καθαρότητα των νερών, από το τέλειο σχήμα και από την ομορφιά τους! Υπάρχουν αρκετές μπλε τρύπες στον πλανήτη, αλλά λίγες είναι οι δημοφιλείς. Τέσσερις από αυτές θα δείτε σε αυτήν την εγγραφή.
Φωτογραφία  Diver Mike
Στο Μπελίζ βρίσκεται η διασημότερη και η ομορφότερη μπλε τρύπα στον κόσμο. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του Lighthouse Reef, έχει κυκλικό σχήμα με διάμετρο μεγαλύτερη των 300 μέτρων και βάθος 124 μέτρα. Έγινε διάσημη από τον Jacques-Yves Cousteau, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ένας από τους δέκα κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο.
Για τους λάτρεις της κατάδυσης είναι πραγματικός παράδεισος, αφού μπορούν να συναντήσουν διάφορα είδη ψαριών, ανάμεσά τους γιγάντιους ροφούς και καρχαρίες. Επίσης έχουν την ευκαιρία να δουν σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που διαμορφώθηκαν την τελευταία περίοδο της εποχής των παγετώνων.
Στις Μπαχάμες στο νησί Long, βρίσκεται η βαθύτερη μπλε τρύπα στον κόσμο, με θαλασσινό νερό. Ονομάζεται Dean's Blue Hole κι έχει βάθος 202 μέτρα. Έχει σχεδόν κυκλική επιφάνεια, με διάμετρο ανάμεσα στα 25-35 μέτρα. Είναι δημοφιλής τόπος κατάδυσης λόγω τους βάθους της, της έλλειψης κυμάτων και ρευμάτων κι ενός υπέροχου σπηλαίου που βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων.
Στις Μπαχάμες βρίσκονται μερικές από τις πιο καταπληκτικές μπλε τρύπες με γλυκό νερό στον κόσμο. Στο νησί Andros υπάρχουν οι περισσότερες μπλε τρύπες του κόσμου και θαλάσσια σπήλαια, που προσελκύουν δύτες απ' όλο τον κόσμο. Το νησί έχει 178 μπλε τρύπες στην ξηρά και τουλάχιστον 50 στη θάλασσα. Η Stargate-μια μπλε τρύπα που μόνο έμπειροι δύτες έχουν εξερευνήσει, η Benjamin και η El Dorado είναι μερικές από αυτές.
Ο πιο επικίνδυνος τόπος καταδύσεων στον κόσμο είναι η μπλε τρύπα που βρίσκεται λίγα χλμ. βόρεια της πόλης Νταχάμπ, στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις αρχές 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, πιστεύεται όμως ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ακριβής. Οι δύτες χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βρουν την είσοδο της Αψίδας, σε βάθος 52 μέτρων, ένα τούνελ που οδηγεί στον ωκεανό. 
Φωτογραφία socca_warria
Λόγω του βάθους όμως είναι δύσκολο να βρεθεί, οι δύτες αποπροσανατολίζονται κι έτσι συμβαίνουν τα δυστυχήματα. Παρά το τίτλο της αυτό, η μπλε τρύπα της Ναχάμπ είναι πολύ δημοφιλής. Είναι μια περιοχή πλούσια σε πολύχρωμα κοράλλια και κάθε είδους ψάρια των υφάλων.
Φωτογραφία Henry & Tersia
Στο Γκόζο, το δεύτερο σε μέγεθος του συμπλέγματος των νησιών της Μάλτας, υπάρχει μπλε τρύπα πολύ δημοφιλής στους λάτρεις των καταδύσεων. Βρίσκεται κοντά στο Azure Window, την εντυπωσιακή φυσική αψίδα του νησιού. Η είσοδος της μπλε τρύπας οδηγεί σε σπήλαιο στα 15 μέτρα και από εκεί, με κολύμπι μέσω ενός μικρού τούνελ οι δύτες οδηγούνται σε υπέροχους κοραλλιογενείς κήπους, όπου αφθονεί η θαλάσσια ζωή. Κοπάδια τόνων, ροφοί, μπαρακούντα βρίσκονται σε αφθονία στα βράχια.
Φωτογραφία DBarefoot

4 σχόλια:

  1. Απίστευτης ομορφιάς θέμα.....!!! ειλικρινά ευχαριστούμε για τη μαγεία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίζεις πάντα Νίκη μου να μας μαγεύεις με τη δουλειά σου και το μεράκι σου. Να ξέρεις ότι πάντα διακριτικά, ο ιστότοπος τούτος είναι από τους αγαπημένους που θα επισκεφτώ πάντοτε.
      Καλή σου συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Και πάλι σε ευχαριστώ Γιάννη για τα καλά λόγια και για τις επισκέψεις σου. Χαίρομαι που σου αρέσει το ιστολόγιό μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...