Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μαγδαλένα-το νησί των πιγκουίνων του Μαγγελάνου

Η Νήσος Μαγδαλένα είναι ένα μικρό νησί στον Πορθμό του Μαγγελάνου, στη Χιλή. Ο Μαγγελάνος σίγουρα είδε το νησί όταν πέρασε για πρώτη φορά από τον πορθμό. Ο Antonio Pigafetta, Ιταλός εξερευνητής και λόγιος, που ταξίδεψε με τον Μαγγελάνο, γράφει στο βιβλίο του "The First Voyage Round the World", ότι ο Μαγγελάνος ανάφερε το νησί με τους πολλούς θαλάσσιους λύκους και τα μεγάλα πουλιά.
Τα μεγάλα πουλιά είναι οι πιγκουίνοι που βρίσκονται κατά χιλιάδες στο νησί Μαγδαλένα. Το ακατοίκητο νησί είναι τόπος αναπαραγωγής για πολλά θαλάσσια είδη, αλλά κυρίως για τον πιγκουίνο του Μαγγελάνου.
Οι μεσαίου μεγέθους πιγκουίνοι (61-76 εκ.) σχηματίζουν μεγάλες αποικίες, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το 2007, υπήρχαν στο νησί περισσότερα από 63.000 ζευγάρια. Είναι είδος που δεν πετά, στην κολύμβηση όμως είναι αξεπέραστοι. Βέβαια το νησί δεν κατοικείται μόνο από πιγκουίνους, αλλά και άλλα θαλάσσια είδη και άγρια ζώα, όπως θαλάσσια λιοντάρια, θαλάσσιοι ελέφαντες, κορμοράνοι, γλάροι κ.ά.
Τρέφονται με καλαμάρια, ψάρια και μαλακόστρατα. Καταδύονται μέχρι και 90 μέτρα για να βρουν την τροφή τους. Συνήθως κυνηγούν σε ομάδες. Από πρόσφατη μελέτη σε αποικίες τέτοιων πιγκουίνων στην Αργεντινή, προέκυψε ότι καταβροχθίζουν ετησίως περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους  καλαμάρια και μικρά ψαράκια, όπως σαρδέλες.
Εκατομμύρια από αυτούς τους πιγκουίνους ζουν στις ακτές της Χιλής και της Αργεντινής. Παρόλα αυτά το είδος έχει χαρακτηριστεί απειλούμενο κυρίως λόγω της ευπάθειας των μεγάλων αποικιών τους στις πετρελαιοκηλίδες. Κάθε χρόνο σκοτώνονται 20.000 ενήλικα πτηνά και 22.000 νεοσσοί στις ακτές της Αργεντινής. Η μείωση των πληθυσμών των ψαριών είναι επίσης υπεύθυνη, καθώς και τα αρπακτικά ζώα, όπως τα λιοντάρια της θάλασσας και τα γιγαντιαία petrels, που λυμαίνονται τους νεοσσούς.
Το νησί Μαγδαλένα έχει κηρυχθεί εθνικό μνημείο της φύσης, λόγω της σημασίας του ως τόπος αναπαραγωγής του πιγκουίνου του Μαγγελάνου. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και για το λόγο αυτό, η παρακολούθηση των επιπτώσεων του τουρισμού είναι απαραίτητη.
Πηγές 1 2 3 4 5

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...