Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Το εκπληκτικό σπήλαιο στη Σονόρα

Στην μικρή πόλη Σονόρα, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται ένα αξιοθέατο μοναδικό στο είδος του. Πρόκειται για το σπήλαιο της Σονόρα, το οποίο λόγω της μοναδικότητάς του χαρακτηρίστηκε Εθνικό Φυσικό Ορόσημο. Το χαρακτηριστικό που καθιστά το σπήλαιο αυτό μοναδικό στον κόσμο είναι οι εκπληκτικοί σχηματισμοί κρυστάλλων ασβεστίτη και ιδιαίτερα οι ελικτίτες.
Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας, ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Αυτοί οι σχηματισμοί βρίσκονται σε εκπληκτική αφθονία στο σπήλαιο της Σονόρα. Πολλοί από αυτούς είναι σπάνιας καθαρότητας και πολυπλοκότητας. Ο Bill Stephenson, ιδρυτής της Εθνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το σπήλαιο ως "απερίγραπτης ομορφιάς σε όλο τον κόσμο".
Το σπήλαιο έχει μήκος 6.096 μέτρα και βάθος 45,70 μέτρα. Τα πρώτα 400 μέτρα του σπηλαίου ήταν γνωστά στους ντόπιους από τις αρχές του 1900. Ήταν γνωστό με το όνομα Σπήλαιο Mayfield, από το όνομα του γαιοκτήμονα Stanley Mayfield. Το 1955, ο ιδιοκτήτης της γης έδωσε την άδεια σε τέσσερις σπηλαιολόγους από το Ντάλας, οι οποίοι ανακάλυψαν άλλα επτά μίλια του σπηλαίου.
 Ο πιο γνωστός σχηματισμός του σπηλαίου είναι "Η Πεταλούδα". Ήταν μοναδικός στον κόσμο. Στις 21 Νοεμβρίου του 2006, ο σχηματισμός της πεταλούδας υπέστη βανδαλισμό από ένα επισκέπτη. Συγκεκριμένα, το 60% της πάνω δεξιά άκρης του φτερού της πεταλούδας κόπηκε. Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπετε την πεταλούδα όπως ήταν πριν την αποκοπή του κομματιού.
Φωτογραφία cavernsofsonora 
Η πεταλούδα σχηματίστηκε από την ένωση δύο άλλων σχηματισμών του σπηλαίου, που μοιάζουν με ουρά ψαριού. Δεδομένου ότι ο σχηματισμός είναι ενεργός, δηλαδή συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί να επισκευαστεί αν βρεθεί το τμήμα που κόπηκε. Για το λόγο αυτό, προσφέρθηκε αμοιβή 20 χιλιάδων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγούσε στην ανάκτηση του κομματιού αυτού.
Το σπήλαιο της Σονόρα σχηματίστηκαν 1,5-5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι από τα πιο ενεργά σπήλαια στον κόσμο, αφού πάνω από το 95% των σχηματισμών του συνεχίζουν να αυξάνονται. Η φύση συνεχίζει αδιάκοπα τη δημιουργία της!


2 σχόλια:

  1. Μοναδικό......!!!!! τι να πει κανείς για τη μαγεία της φύσης ;; Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, όντως μοναδικό, όπως και εκπληκτικό το γεγονός ότι η δημιουργία συνεχίζεται!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...