Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Soča-η σμαραγδένια ομορφιά της Σλοβενίας

Στη δυτική Σλοβενία, στα σύνορα με την Ιταλία, στις Ιουλιανές Άλπεις, βρίσκεται η κοιλάδα Trenta. Εδώ βρίσκονται οι πηγές ενός ποταμού, που το σμαραγδένιο χρώμα του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης ποιητών. 
Πρόκειται για τον ποταμό Soča.
Ο ποταμός ρέει μέσω της δυτικής Σλοβενίας για 96 χλμ. και της βορειοανατολικής Ιταλίας για 43 χλμ. Στο πέρασμά του διέρχεται από πόλεις, όπως οι Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica και Gorizia και τελικά χύνεται στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στην πόλη Monfalcone.
Φωτογραφία ★ smrCH 
Στην Nova Gorica, πάνω από το ποτάμι υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο, η γέφυρα Solkan. Είναι μια μονότοξη γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 1900 και 1905 με 4.533 ογκόλιθους και της οποίας το τόξο είναι 85 μέτρα.
Ο ποταμός Soča είναι ένα στολίδι της φύσης. Αποκαλείται ως "Η σμαραγδένια ομορφιά". Το τυρκουάζ-μπλε χρώμα του είναι εκπληκτικό και μάλιστα είναι ένα από τα σπάνια ποτάμια στον κόσμο που διατηρούν ένα τέτοιο χρώμα σε όλο το μήκος τους. 
Αποτελεί ένα μικρό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν όμορφο περίπατο γύρω από τον ποταμό, ή το ψάρεμα-το ποτάμι είναι γνωστό για ένα μοναδικό είδος πέστροφας (Salmo marmoratus)-, αλλά και σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όπως καγιάκ και ράφτινγκ.
Φωτογραφία  cliffandbev
Πηγές 1 2

2 σχόλια:

  1. Μας χάρισες απίστευτη ομορφιά!!αυτά τα ποτάμια τι ομορφιά!!!μαγευτικές οι φωτογραφίες της παραμυθένιας αυτής χώρας!καλή συνέχεια στις αναρτήσεις..εξαιρετικό το σημερινό post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια από τις τόσες όμορφες περιοχές του πλανήτη Γη είναι κι αυτή!! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...