Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Το Μονοπάτι Bright Angel

Για τους περισσότερους ανθρώπους, πεζοπορία σημαίνει μια όμορφη, ήσυχη βόλτα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν όμως κάποια μονοπάτια, που μετατρέπουν μια απλή και ανέμελη βόλτα σε πρόκληση. Οι πεζοπόροι πρέπει να διασχίσουν δύσκολες διαδρομές, ολισθηρά μονοπάτια, να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και την άγρια φύση. Πολύ συχνά, η δύσκολη πεζοπορία αποζημιώνει τους τολμηρούς με μια υπέροχη θέα ενός φυσικού τοπίου ή με την επαφή με ένα ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, στο Εθνικό Πάρκο Γκράντ Κάνυον, βρίσκεται ένα μονοπάτι πεζοπορίας γνωστό με το όνομα Bright Angel. Ξεκινάει από τη νότια παρυφή του Γκράντ Κάνυον σε υψόμετρο 2.093 μέτρα και κατηφορίζει προς τον ποταμό Κολοράντο.
Φωτογραφία Tut99
Φωτογραφία Frank Kehren
Το μονοπάτι φτιάχτηκε από τους αυτόχθονες Ινδιάνους Havasupai ώστε να έχουν πρόσβαση στην αιώνια πηγή νερού, το σημερινό Garden Creek. Η διαδρομή βελτιώθηκε και επεκτάθηκε μέχρι τον ποταμό Κολοράντο στα τέλη του 1800. Ένας ανθρακωρύχος, ο Ralph Cameron, συνειδητοποίησε ότι η τουριστική εκμετάλλευση του μονοπατιού ήταν επικερδής. Πήρε τον έλεγχό του και άρχισε να χρεώνει ένα δολάριο την χρήση του.
Φωτογραφία Andreas Kopp
ΦωτογραφίαBearingrrr
Η πεζοπορία στον "φωτεινό άγγελο" δεν είναι εύκολη. Ο τολμηρός πεζοπόρος καλείται να αντιμετωπίσει διάφορους κινδύνους, όπως αφυδάτωση, ξαφνικές καταιγίδες, κατολισθήσεις βράχων, ακραίες θερμοκρασίες, ακόμα και ανεπιθύμητες ίσως συναντήσεις με άγρια ζώα. Στον ποταμό Κολοράντο η υποθερμία, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του ποταμού, οι τραυματισμοί από συγκρούσεις με βράχια σε ορμητικά σημεία του ποταμού είναι επιπλέον κίνδυνοι.
Φωτογραφία Andreas Kopp
Φωτογραφία aprose60 
Φωτογραφία MARCUS NUNES
Φωτογραφία Chris & Yvonne Wolfe
Το Μονοπάτι Bright Angel δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο. Σε ευθεία γραμμή είναι μόνο 1,3 χλμ., όμως με τα ζιγκ ζαγκ και την οφιοειδή πορεία ο πεζοπόρος πρέπει να διασχίσει 15,3 χλμ. και να αντιμετωπίσει τη ζέστη, τη δίψα και την εξάντληση, αν δεν προετοιμαστεί σωστά. 
Γιατί λοιπόν όλο αυτό το ρίσκο;; 
Η πεζοπορία σ' ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του πλανήτη είναι σίγουρα εμπειρία μοναδική. Η έξοχη θέα του μεγαλειώδους φαραγγιού συγκλονίζει. Δεν νομίζετε ότι αυτά είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να καταβάλλει ο άνθρωπος κάθε προσπάθεια, ξεπερνώντας ίσως μερικές φορές τα όρια του;;
Φωτογραφία StormeTX
Φωτογραφία Frank Kehren
Φωτογραφία Sajjad A. Mohammadi
Φωτογραφία driedfigs
Φωτογραφία quangas
Φωτογραφία wnoble 
Φωτογραφία aprose60 
Φωτογραφία aprose60 
Φωτογραφία James Watkins
Περιηγηθείτε για λίγο στο μονοπάτι με τη βοήθεια της Google

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...