Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Beltane Fire Festival-Η γιορτή της φωτιάς

Στη Σκωτία, στο κέντρο του Εδιμβούργου, βρίσκεται το Calton Hill, ένας από τους λόφους της πόλης. Ο ήσυχος λόφος προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης και καταπλήσσει τους επισκέπτες του. Είναι γνωστός για μια σειρά ιστορικών μνημείων που διαθέτει και τα οποία αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. 
Φωτογραφία Andrew Bossi
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το Εθνικό Μνημείο, εμπνευσμένο από τον δικό μας Παρθενώνα. Προοριζόταν να είναι μνημείο τιμής για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στους Ναπολεόντειους πολέμους, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Άρχισε να χτίζεται το 1822, ολοκληρώθηκε μόνο η πρόσοψη με τους 12 κίονες. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε  "ντροπή του Εδιμβούργου". Μεταγενέστερες προσπάθειες για ολοκλήρωση του έργου δεν απέδωσαν .
Φωτογραφία  sparkleshots (trying to catch up)
Ο λόφος Calton αποτελεί αγαπημένο μέρος για τους ντόπιους. Διάφορες εκδηλώσεις διοργανώνονται εδώ που συγκεντρώνουν αρκετούς επισκέπτες. Μία από αυτές είναι το Beltane Fire Festival, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου. Η σύγχρονη γιορτή είναι εμπνευσμένη από την αρχαία Ιρλανδική γιορτή Beltane, η οποία πραγματοποιούνταν το βράδυ πριν την Πρωτομαγιά και σηματοδοτούσε τον ερχομό του καλοκαιριού. Η σύγχρονη γιορτή ξεκίνησε το 1988, όταν αναβίωσε από μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών, χορογράφων, χορευτών, αλλά και ακαδημαϊκών. Από τότε διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές.
Φωτογραφία garyal23
Η γιορτή της φωτιάς είναι γνωστή για την ένταση και το χρώμα της. Κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, που έρχονται στο λόφο για να συμμετάσχουν σε μια θεαματική παρέλαση. Γιορτάζουν τον ερχομό του καλοκαιριού και την γονιμότητα της επόμενης χρονιάς. Η πομπή ξεκινά από κορυφή του λόφου Calton. Διάφοροι αρχαίοι χαρακτήρες αναβιώνουν σε αυτή την εκπληκτική πομπή. Ανάμεσά τους, επικεφαλής της παρέλασης η Βασίλισσα του Μαΐου, που συμβολίζει την καθαρότητα, την δύναμη και τον ανάπτυξη, ο σύντροφός της Green Man και η Λευκή φρουρά της.
Φωτογραφία Jim Ruchardson
Καλλιτέχνες φωτίζουν τον λόφο. Εντυπωσιακές επιδείξεις με περιστρεφόμενες φωτιές και ακροβατικά λαμβάνουν χώρα.  Η φωτιά συμβολίζει την κάθαρση και την ζεστασιά του ήλιου της άνοιξης. Εμφανίζονται οι Κόκκινοι, άτακτοι και σκανδαλιάρηδες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον κόσμο, χωρίς ντροπή και αναστολές. Κρατούν αναμμένες δάδες, που εξαγνίζουν τα πάντα πριν τον ερχομό της Βασίλισσας του Μαΐου. Η είσοδός της θεαματική! Ακολουθείται από τη Λευκή Φρουρά της. Γυναίκες ντυμένες στα λευκά, στων οποίων τα φορέματα είναι ολοφάνερη η επιρροή από τις γκέισες της Ιαπωνίας.  
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία  Richard Milnes
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Ο χειμώνας τελειώνει όταν η πράσινη φορεσιά του συντρόφου της Βασίλισσας του Μαΐου του Green Man,  αφαιρείται. Μαζί με την Βασίλισσα ανάβουν την Φωτιά και σημαίνουν την αρχή του καλοκαιριού. Οι Λευκές Κυρίες μαζί με το κοινό δέχονται την ευχάριστη ζεστασιά της Φωτιάς. Μετά το τελετουργικό ενός τρελού χορού η Βασίλισσα του Μαΐου και ο Πράσινος Άνδρας παντρεύονται.
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Οι περισσότερες εικόνες που χρησιμοποιούνται στα κοστούμια και στα τελετουργικά προέρχονται από την λαογραφία των Κελτών και των Σκωτσέζων. Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης - γη, αέρας, φωτιά και νερό - συγκεντρώνονται στο φεστιβάλ. Επισκέπτες και ντόπιοι, όλοι μαζί γιορτάζουν σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση.
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Stefan Schäfer, Lich
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui
Φωτογραφία Yao Hui

Φωτογραφία Yao Hui

Φωτογραφία Yao Hui
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...