Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Γνωριμία με το Αφγανιστάν

 Στον χάρτη, το περίγραμμά μιας χώρας μοιάζει με φύλλο δένδρου με έναν μεγάλο μίσχο. Η χώρα αυτή βρίσκεται σε ένα μοναδικό σημείο, σ΄ένα σταυροδρόμι μεγάλων εμπορικών δρόμων, όπου πολλοί πολιτισμοί-Πέρσες, Έλληνες, Άραβες, Τούρκοι, Μογγόλοι κ.ά.- έχουν αλληλεπιδράσει και συχνά πολέμησαν.
Πρόκειται για το Αφγανιστάν, μια χώρα που ακόμα βασανίζεται από τον πόλεμο. Ο μίσχος είναι η χαράδρα Βακάν, που διασχίζει τη χώρα από ΝΔ προς ΒΑ.


Φωτογραφία  daniel_islami
Ας γνωρίσουμε λίγο την γεωγραφία αυτής της χώρας.

Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα εξ ολοκλήρου περίκλειστη και ορεινή. Απέχει από τη θάλασσα περί τα 360 χλμ. Περισσότερο από τα 2/3 του εδάφους του καλύπτονται από ψηλά βουνά με μέσο υψόμετρο τα 2,000 μέτρα. Η  κυριότερη οροσειρά ονομάζεται Χίντου Κους (Hindu Kush), φθάνει σε ύψος τα 7.492 μέτρα και δεσπόζει στο κέντρο της χώρας. Καλύπτει μήκος 800 χλμ. και διακλαδίζεται σαν βεντάλια που συνεχίζει με τρεις επιμέρους οροσειρές και χωρίζει τη χώρα σε τρεις διαφορετικές περιοχές.
Βόρεια και νοτιοδυτικά της χώρας υπάρχουν πεδιάδες. Από αυτές, οι πιο εύφορες βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με το Ιράν. Οι λίμνες του Αφγανιστάν είναι μικρές σε μέγεθος και αριθμό, ενώ έχει πολυάριθμα ποτάμια. Όλα τροφοδοτούνται με νερό από το λιώσιμο των παγετώνων. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των υδάτων της χώρας ρέει στις γειτονικές χώρες του Ιράν, του Πακιστάν και το Τουρκμενιστάν. Μεγάλο μέρος της χώρας είναι ξηρό. Η Λεκάνη Σιστάν είναι μια από τις ξηρότερες περιοχές του κόσμου.
Φωτογραφία  ClaudioAngelini
 Το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα. Στο υπέδαφός του υπάρχουν πετρέλαιο, γαιάνθρακες, μεθάνιο, σίδηρος, μόλυβδος, θείο, ορυκτό αλάτι, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, χαλκός, χρυσός. Το 2010 υπολογίστηκε ότι τα αναξιοποίητα κοιτάσματα ορυκτών είναι αξίας μεταξύ  900 δις και  3 τρισεκατομμυρίων $ .
Το Αφγανιστάν είναι μια πολυεθνική κοινωνία. Ο πληθυσμός του απαρτίζεται από 50 περίπου εθνότητες, που καθεμιά έχει και τη δική της γλώσσα. Πάνω από το 99% του αφγανικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Ο πόλεμος έχει συντρίψει τη χώρα, ο λαός της όμως απλώς αναζητά την ειρήνη όπως όλοι οι λαοί αυτού του χαοτικού κόσμου.
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...