Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ορεότραγος-η μικροσκοπική αντιλόπη

Ονομάζεται ορεότραγος και το όνομα παραπέμπει ίσως σε κάποιο είδος τράγου. Όμως όχι. Πρόκειται για ένα είδος αντιλόπης με την επιστημονική ονομασία Oreotragus oreotragus. 
Είναι ένα μικρό είδος αφρικανικής αντιλόπης. Ζει σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Αφρικής. Το ύψος της φτάνει περίπου τα 58 εκατοστά και είναι μικρότερη από τις περισσότερες αντιλόπες. Στα αγγλικά ονομάζεται klipspringer, λέξη η οποία στη γλώσσα Αφρικάανς σημαίνει "αυτός που πηδά στα βράχια". Είναι επίσης γνωστή και ως mvundla, που σημαίνει "κουνέλι", προφανώς λόγω του μικρού μεγέθους της.
Οι ορεότραγοι μπορούν να στέκονται στις άκρες των οπλών τους με τέτοιο τρόπο ώστε και οι τέσσερις οπλές τους να πατούν σε ένα κομμάτι βράχου με διάμετρο μόλις 30 χιλιοστών!! Η ευκινησία τους σε βράχια και γκρεμούς είναι εκπληκτική! Για το λόγο αυτό οι κυριότεροι εχθροί τους είναι οι αετοί και ..... οι άνθρωποι.
Οι ορεότραγοι είναι φυτοφάγα ζώα. Τρέφονται με φυτά που αναπτύσσονται σε ορεινούς οικοτόπους και βραχώδεις περιοχές. Δεν χρειάζεται να πιουν νερό γιατί τα παχύφυτα που τρώνε τους παρέχουν την ποσότητα νερού που χρειάζονται.
Οι μικροσκοπικές αυτές αντιλόπες ζευγαρώνουν για μια ζωή και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μαζί. Όταν το ένα ζώο τρώει το άλλο βρίσκεται σε επιφυλακή, μήπως εμφανιστεί κανένα αρπακτικό. Η εποχή του ζευγαρώματος είναι από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Το θηλυκό γεννά ένα μικρό μετά από περίοδο κύησης επτά μηνών.

2 σχόλια:

  1. Τι κουκλάκια είναι Νίκη μου!!!
    Σ΄ευχαριστώ που μου τα γνώρισες και με τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...