Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Τα πουλιά αναγνωρίζουν πρόσωπα και φωνές ανθρώπων

Μερικά πουλιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν φιλικά πρόσωπα ανθρώπων και τις φωνές τους. Η ικανότητα αυτή είναι βασική για την επιβίωσή τους. Αυτό τουλάχιστον λέει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Ειδικοί στην συμπεριφορά των ζώων, από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν στη Μεγάλη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, οι οποίοι εργάστηκαν με περιστέρια και κοράκια σε δύο ξεχωριστές μελέτες, έδειξαν ότι τα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου.
Η επιστημονική ομάδα εκπαίδευσε μια ομάδα περιστεριών, ώστε να αναγνωρίζουν φωτογραφίες με γνωστά και άγνωστα αντικείμενα, όπως αναφέρει το περιοδικό Avian Biology Research.
Οι επιστήμονες έδειξαν φωτογραφίες γνωστών και άγνωστων προσώπων σε αυτά τα περιστέρια, καθώς και σε ομάδα περιστεριών που δεν είχαν εκπαιδευτεί. Η πρώτη ομάδα περιστεριών μπορούσε να αναγνωρίσει και να ταξινομήσει τα γνωστά πρόσωπα, όχι όμως και η δεύτερη.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περιστέρια μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα γνωστά από τα άγνωστα πρόσωπα, μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν Άννα Γουίλκινσον, δήλωσε: Τέτοιου είδους προηγμένες γνωστικές διαδικασίες σπάνια έχουν παρατηρηθεί σε περιστέρια και φαίνεται ότι μπορούν να ξεχωρίζουν όχι μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά και να γνωρίζουν ποιοι ξέρουν κάτι, που θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την επιβίωσή τους.
Σε άλλη μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν την ικανότητα των κουρούνων να ξεχωρίζουν τις φωνές και τα καλέσματα γνωστών και άγνωστων προσώπων, καθώς και φωνές  που δεν ανήκουν στο είδος τους, όπως αναφέρει το περιοδικό Animal Gognition.
Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί στην ικανότητα των κορακιών να αναγνωρίζουν και αν επικοινωνούν με τα είδη της οικογένειάς τους.
Τα κοράκια ανταποκρίνονταν συχνότερα στις φωνές των άγνωστων προσώπων απ' ό,τι στις φωνές των γνωστών προσώπων και αντιστρόφως, ανταποκρίνονταν περισσότερο στις γνωστές κλήσεις από είδη της οικογένειάς τους, όπως οι κάργιες.
Τα αποτελέσματα αυτά, αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα πτηνά μπορούν να ξεχωρίσουν γνωστά από άγνωστα άτομα, χρησιμοποιώντας ακουστικά ερεθίσματα.

2 σχόλια:

  1. Aπό προσωπική εμπειρία και χωρίς επιστημονική μελέτη που δεν έχω καμία σχέση με αυτά, βλέπω πως τα χελιδόνια που έχουν χτίσει την φωλιά τους επάνω στην μπαλκονόπορτα αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειας και δεν ενοχλούνται όταν καθόμαστε δίπλα στην φωλιά και πίνουμε τον καφέ μας, ενώ γίνεται πανικός αν έρθει κάποιος άγνωστος , το ίδιο ήρεμα είναι με τα σκυλιά που ξαπλώνουν εμπρός στην μπαλκονόπορτα ενώ ξεσηκώνονται όταν έρχονται οι γάτες μας. Τότε κάνουν ομαδικές επιθέσεις για να τις διώξουν.
    Οπότε σίγουρα αναγνωρίζουν τα συνηθισμένα πρόσωπα που τα περιβάλλουν, όπως αναγνωρίζουν και την φωλιά τους και έρχονται κάθε χρόνο.

    Καλημέρα σας
    και καλή εβδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω κι εγώ χελιδονάκια στο μπαλκόνι μου που έρχονται κάθε χρόνο.Μια χρονιά, τα νεογέννητα έπεσαν από τη φωλιά τους στο μπαλκόνι. Δεν τολμούσαμε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί το θηλυκό έκανε απειλητικούς κύκλους μέσα στο μπαλκόνι, φωνάζοντας για να τα προστατέψει. Ήταν πολύ εντυπωσιακό!!
      Καλή εβδομάδα και σε σένα εύχομαι!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...