Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το Μακρύ Τείχος των δέκα χιλιάδων li

Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα είναι το Σινικό Τείχος της Κίνας. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, το μήκος του φτάνει τα 21.196 χλμ. Χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα έως τις αρχές του 17ου αιώνα από τη δυναστεία των Μινγκ και σκοπό είχε να οχυρώσει την Κινέζικη Αυτοκρατορία και να την προστατέψει από τις εισβολές των μογγολικών και των τουρκικών φυλών.
Φωτογραφία Greg Annandale
Το τείχος δεν κατασκευάστηκε ενιαία, αλλά δημιουργήθηκε από την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών, που είχαν χτιστεί από τα κράτη της περιοχής. Η κατασκευή πολλών από αυτά είχε ξεκινήσει από τον 7ο αιώνα π.Χ.
Φωτογραφία Samxli
Το μεγαλύτερο τμήμα του τείχους βρίσκεται σε κακή κατάσταση και μόνο το 8,2% του αρχικού τείχους παραμένει ανέπαφο. Τα τμήματα του τείχους που έχουν ανακαινιστεί και δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις από τους τουρίστες είναι: το βόρειο πέρασμα του Juyongguan, γνωστό και ως Badaling, το δυτικό πέρασμα του Jiayuguan, το πέρασμα του Shanhaiguan, το Mutianyu, το Jinshanling και το Simatai.
Φωτογραφία muskva
Το Badaling χτίστηκε το 1505 μ.Χ. και βρίσκεται στην κοιλάδα Guan, όπως και το Juyongguan. Το Badaling δεσπόζει στο μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας. Η στρατιωτική σημασία του ήταν μεγάλη. Μια παλιά κινέζικη παροιμία, λέει: αν ένας άνθρωπος φρουρεί το πέρασμα, δέκα χιλιάδες δεν μπορούν να περάσουν. Το ψηλότερο σημείο του είναι το Beibalou με υψόμετρο 1.015 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Badaling είναι το τμήμα του τείχους που δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις. Εκατομμύρια ταξιδιωτών το επισκέπτονται κάθε εποχή του χρόνου.
Φωτογραφία Dcrjsr
Το Jiayuguan βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Σινικού Τείχους. Είναι γνωστό με το όνομα "Το πρώτο και το μεγαλύτερο πέρασμα κάτω από τον ουρανό" και είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του τείχους. Αποτελούσε σημείο αναφοράς του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού.
Φωτογραφία david goetz
Υπάρχει ένας θρύλος σχετικός με τον σχεδιασμό και την κατασκευή αυτού του τμήματος. Ο υπεύθυνος της κατασκευής ζήτησε από τον σχεδιαστή να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των τούβλων που θα απαιτούνταν. Ο σχεδιαστής απάντησε ότι θα χρειάζονταν 99.999 τούβλα. Ο υπεύθυνος αμφισβήτησε την εκτίμησή του και τον ρώτησε αν θα ήταν αρκετά. Τότε ο σχεδιαστής πρόσθεσε άλλο ένα τούβλο. Όταν τελείωσε το Jiayuguan είχε περισσέψει ένα τούβλο, το οποίο τοποθετήθηκε ελεύθερα σε μια από τις πύλες, όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα.
Φωτογραφία david goetz
Το Shanhaiguan είναι ένα από τα σημαντικότερα περάσματα. Το "Πρώτο πέρασμα κάτω από τον ουρανό", όπως είναι γνωστό αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το σημείο όπου το τείχος συναντά τον Ειρηνικό ωκεανό, στη θάλασσα Bohai, ονομάζεται "Το κεφάλι του Παλιού Δράκου".
Φωτογραφία zenitpetersburg
Το Mutianyu είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα του τείχους. Χτισμένο κυρίως με γρανίτη έχει μοναδικά χαρακτηριστικά στην κατασκευή του, που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα τμήματα, όπως π.χ. οι 22 πύργοι-παρατηρητήρια και οι πολεμίστρες και από τις δύο πλευρές του τείχους. Το τμήμα αυτό του Σινικού Τείχους περιβάλλεται από δάση. Το ποσοστό κάλυψης της περιοχής από δάσος είναι πάνω από 90%. 
Φωτογραφία Nicolas M. Perrault
Το Jinshanling είναι ένα απομονωμένο τμήμα του Σινικού Τείχους και χτίστηκε το 1570 μ.Χ. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 πύργοι-παρατηρητήρια στα 11 χλμ. του συνολικού μήκους του. Από τον ψηλότερο πύργο του μπορεί κανείς να δει το Πεκίνο.
Φωτογραφία Jakub Hałun
Το Simatai είναι ένα στρατηγικό πέρασμα στο ανατολικό τμήμα του Σινικού Τείχους. Ο καθηγητής Luo Zhewen, ειδικός στο Σινικό Τείχος, έχει δηλώσει: "Το Σινικό Τείχος είναι το καλύτερο Κινέζικο οικοδόμημα και το Simatai είναι το καλύτερο τμήμα του". Χτισμένο πάνω στις απόκρημνες κορυφογραμμές των βουνών, σε αυτό το τμήμα υπάρχουν πολλά σημεία που είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν σε άλλα τμήματα του Σινικού Τείχους. Η Ουράνια Σκάλα,  ο Νεραϊδένιος Πύργος-ο ομορφότερος πύργος του Siamatai- και η Γέφυρα του Ουρανού είναι από τα κυριότερα αξιοθέατά του. 
Φωτογραφία Alistair Howard's
Το "Μακρύ Τείχος των δέκα χιλιάδων li", όπως είναι γνωστό το Σινικό Τείχος στους Κινέζους, όχι μόνο λόγω του φιλόδοξου χαρακτήρα του εγχειρήματος, αλλά και λόγω της τελειότητας της κατασκευής του, είναι ένα αριστούργημα. Ένα τέλειο παράδειγμα αρχιτεκτονικής ενσωματωμένης στο φυσικό τοπίο.
Φωτογραφία Clint Koehler
Φωτογραφία Xiangdian
Φωτογραφία Joe Little
Φωτογραφία Xiangdian
Φωτογραφία John6536
Φωτογραφία Remko Tanis
Φωτογραφία archer10 (Dennis)
Φωτογραφία chasingtheflow
Δείτε τον χάρτη, στον οποίο φαίνεται το μέγεθος του Σινικού Τείχους εδώ
Πηγές 1 2 3 4 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...