Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Οκτώ από τα πιο σπάνια πτηνά στον κόσμο

Πάρα πολλά του ζωικού βασιλείου του πλανήτη μας απειλούνται με εξαφάνιση. Οι λόγοι είναι πολλοί και οι περισσότεροι σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η απώλεια ενδιαιτημάτων, η θήρευση, το παράνομο εμπόριο, η αποψίλωση των δασών, η μόλυνση των υδάτων είναι μερικοί από τους λόγους αυτούς. Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, που καθιερώθηκε το 1948, είναι το πλέον περιεκτικό ευρετήριο για την παγκόσμια κατάσταση φυσικής προστασίας ειδών φυτών και ζώων.
Η σημερινή εγγραφή αφορά σε οκτώ πτηνά που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν.
Kakapo
Φωτογραφία Shane McInnes
Το πτηνό αυτό είναι είναι είδος παπαγάλου ενδημικού στη Νέα Ζηλανδία. Είναι το βαρύτερο είδος παπαγάλου και το μοναδικό που δεν πετάει. Θεωρείται κρισίμως απειλούμενο, αφού τον Φεβρουάριο του 2012 υπήρχαν μόνο 120 πουλιά.
Brazilian Merganser
Φωτογραφία Charles Hesse
Είδος πάπιας και μάλιστα ένα από τα έξι πιο απειλούμενα με εξαφάνιση υδρόβια πτηνά. Στην άγρια φύση υπάρχουν περίπου 250 πουλιά, ενώ δεν υπάρχει κανένα σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Οι πληθυσμοί που υπάρχουν εντοπίζονται στην Βραζιλία και στην Αργεντινή.
Christmas Frigatebird
Φωτογραφία David Boyle
Το πουλί αυτό είναι ένα μεγάλο θαλασσοπούλι, ενδημικό της Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό ωκεανό. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του είδους θα μειωθεί κατά 80% τα επόμενα 30 χρόνια. Ένας από τους λόγους μείωσης είναι ένα είδος μυρμηγκιού (yellow crazy ant-Anoplolepis gracilipes), το οποίο έχει καταστρέψει την άγρια ζωή του νησιού. 
Forest Owlet
Το πτηνό αυτό είναι ένα είδος κουκουβάγιας και είναι ενδημικό στα δάση της κεντρικής Ινδίας. Το είδος περιγράφηκε το 1873 και θεωρήθηκε εξαφανισμένο το 1884. Όμως ανακαλύφθηκε εκ νέου 113 χρόνια αργότερα, το 1997, από την Pamela Rasmussen, καθηγήτρια, ορνιθολόγο και ειδική στα πουλιά της Ασίας. Θεωρείται κρισίμως απειλούμενο, αφού στην άγρια φύση υπάρχει περιορισμένος αριθμός, λιγότερα από 250 πουλιά.
Crested Ibis
Γνωστό και ως Toki, το πτηνό αυτό είναι μεσαίου μεγέθους με μήκος που φτάνει τα 78,5 εκατοστά. Κάποτε ζούσε και αναπαραγόταν στην Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταιβάν και Ρωσία. Τώρα βρίσκονται μόνο στην επαρχία Shaanxi, στην Κίνα. Γίνονται προσπάθειες αναπαραγωγής του είδους σε συνθήκες αιχμαλωσίας προκειμένου να διατηρηθεί.
Red-crowned Crane
Φωτογραφία Tzuhsun Hsu 
Ο γερανός της Μαντζουρίας είναι ένα μεγάλο είδος γερανού της ανατολικής Ασίας και από τα σπανιότερα είδη γερανού στον κόσμο. Θεωρείται σύμβολο τύχης και μακροζωίας. Ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός του είδους στην άγρια φύση είναι 2.750 πτηνά.
Great Indian Bustard
Φωτογραφία P.Ramanan
Αυτό το μεγάλο πτηνό, που μοιάζει με τη στρουθοκάμηλο, είναι ένα από τα βαρύτερα πουλιά που πετούν. Απαντάται σε περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν και θεωρείται κρισίμως απειλούμενο, αφού μόνο 250 πτηνά υπάρχουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Προσπάθειες αναπαραγωγής τους σε συνθήκες αιχμαλωσίας έχουν αποτύχει.
Orange-bellied Parrot
Φωτογραφία JJ Harrison
Ένας μικρός παπαγάλος με μήκος 20 εκατοστά, ενδημικός στην νότια Αυστραλία και ένα από τα δύο είδη παπαγάλων που μεταναστεύουν. Αναπαράγεται στην Τασμανία και το χειμώνα μεταναστεύει στις νότιες περιοχές της Αυστραλίας. Θεωρείται κρισίμως απειλούμενο είδος, αφού στην άγρια φύση υπάρχουν μόνο 21 ενήλικα πουλιά, από τα οποία τα 8 είναι θηλυκά.
Φωτογραφία JJ Harrison
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9

2 σχόλια:

  1. Για πρώτη φορά είδα το Ιστολόγιό σου σήμερα και έμεινα έκπληκτος από την ομορφιά του και τη θεματολογία του.
    Μεγάλη δουλειά και μπράβο στο μεράκι σου.
    Φυσικά θα επανέλθω.
    Καλές εμπνεύσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...