Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Yarlung Tsangpo-ο κήπος της Εδέμ στην κορυφή του κόσμου

Το Yarlung Tsangpo είναι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο. Βρίσκεται στο Θιβέτ, στο νότιο άκρο των Ιμαλαίων και είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το Γκραντ Κάνυον στις ΗΠΑ. Το μήκος του είναι περίπου 496,30 χλμ. και το μέσο βάθος του είναι περίπου 2.268 μέτρα, ενώ το βαθύτερο σημείο του φτάνει τα 6.009 μέτρα.
Πηγή φωτογραφίας
Οι πληροφορίες για το φαράγγι αυτό είναι λίγες, όπως και οι άνθρωποι που έχουν φτάσει σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές του απαγορεύεται η πρόσβαση.
Το φαράγγι είναι ένας συναρπαστικός, ανεξερεύνητος τόπος. Οι κλιματικές εναλλαγές το καθιστούν ένα μέρος διαφορετικών τοπίων. 
Φωτογραφία trooper67
Χιονισμένα βουνά και παγετώνες, ορεινά λιβάδια στις περιοχές όπου το υψόμετρο ξεπερνά τα 3.800 μέτρα, δάση με κωνοφόρα δέντρα σε υψόμετρα από 2.400-3.800 μέτρα, δάση με πλατύφυλλα δέντρα σε υψόμετρα μεταξύ 1.100-2.400 μέτρων, μέχρι και τροπικά δάση βροχής σε περιοχές με υψόμετρο μικρότερο από 1.100 μέτρα. 
Πηγή φωτογραφίας
4.800 τετρ. χλμ. παγετώνων υπάρχουν στην περιοχή-μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παγετώνων στον κόσμο. Καταρράκτες πάγου ψηλοί έως 700 μέτρα, υπέροχοι κυματισμοί σχηματισμοί πάγου και μανιτάρια πάγου (αγαπημένο γεωλογικό φαινόμενο για τους επιστήμονες), των οποίων το βάρος μπορεί να είναι εκατοντάδες τόνοι. Οι παγετώνες, τα δάση, η άγρια φύση σχηματίζουν έναν υπέροχο κόσμο.
Πηγή φωτογραφίας
Ο ποταμός Yarlung Tsangpo ή απλώς Tsangpo (το όνομά του σημαίνει εξαγνιστής) πηγάζει από το όρος Kailash, διασχίζει για 1.700 χλμ. το βόρειο τμήμα των Ιμαλαίων, μπαίνει στην περιοχή του φαραγγιού και τελικά γίνεται ο ποταμός Βραχμαπούτρα.
Φωτογραφία Boqiang Liao
Ένα μοναδικό οικοσύστημα με είδη ζώων και φυτών παραμένει σχεδόν ανεξερεύνητο. Δεκάδες χιλιάδες φυτά είναι κρυμμένα σ' αυτή την περιοχή. Πολλά αρχαία τροπικά φυτά-ζωντανά απολιθώματα-έχουν διατηρηθεί εδώ. Πολλά μοναδικά είδη του ζωικού βασιλείου ζουν μόνο στο φαράγγι και πουθενά αλλού. Τίγρεις, αρκούδες, βασιλικές κόμπρες, κόκκινα πάντα, αμέτρητα πουλιά και έντομα είναι μερικά μόνο από τα είδη. Υπάρχουν κοιλάδες με πεταλούδες και φίδια. 
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.768 είδη φυτών, 232 είδη πουλιών, 31 είδη αμφίβιων και 2.000 είδη εντόμων.
Φωτογραφία wildwolfadventure
Η ψηλότερη οροσειρά του κόσμου, η βαθύτερη κοιλάδα, η πλουσιότερη πηγή παγετώνων και ποταμών, οι παγωμένοι και ζεστοί καταρράκτες, τα παρθένα δάση, τα μυστηριώδη βασίλεια των σπάνιων φυτών και ζώων έχουν συνδυαστεί μοναδικά.
Το φαράγγι δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως "ο κήπος της Εδέμ" στην κορυφή του κόσμου.
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...