Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Το σκαθάρι-καμηλοπάρδαλη

Φωτογραφία Axel Strauß
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί αυτό το σκαθάρι ονομάζεται έτσι. Ο λαιμός του, είναι μακρύς ακριβώς όπως και της καμηλοπάρδαλης. Το σκαθάρι, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Trachelophorus Giraffa είναι ενδημικό στη Μαδαγασκάρη. 
Φωτογραφία Frank Vassen
Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του είναι μαύρο κι έχει χαρακτηριστικά κόκκινα μπροστινά φτερά (ονομάζονται έλυτρα). Το συνολικό μήκος του φτάνει τα 2,5 εκατοστά, ενώ ο μακρύς λαιμός χρησιμεύει για να φτιάχνει τη φωλιά του, αλλά και για να μάχεται.
Ο λαιμός του αρσενικού είναι 3 φορές μακρύτερος από αυτόν του θηλυκού. Το αρσενικό θα χρησιμοποιήσει τον λαιμό του για να εντυπωσιάσει το θηλυκό, στην περίοδο αναπαραγωγής, μαχόμενο οποιονδήποτε ανταγωνιστή του.
Φωτογραφία j-fi
Το θηλυκό γεννά μόνο ένα αυγό πάνω σε ένα φύλλο, το οποίο πρώτα έχει δώσει κυλινδρική μορφή. Όταν το αυγό εκκολαφθεί η μικρή προνύμφη θα έχει το πρώτο γεύμα της, αφού θα φάει τη φωλιά της, παίρνοντας έτσι ενέργεια για να ξεκινήσει τη ζωή της.
Φωτογραφία lepilad
Δεν είναι το μοναδικό είδος σκαθαριού με μακρύ λαιμό. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει άλλο ένα είδος, που ονομάζεται Lasiorynchus barbicornis ή σκαθάρι-καμηλοπάρδαλη της Νέας Ζηλανδίας και είναι το μακρύτερο σκαθάρι στον κόσμο. Δείτε φωτογραφία του εδώ.
Φωτογραφία platours_flickr
Το σκαθάρι-καμηλοπάρδαλη της Μαδαγασκάρης είναι ένα είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Σίγουρα λοιπόν, έχουμε πολλά να μάθουμε γι΄αυτό στο μέλλον, όπως επίσης σίγουρο είναι ότι το σκαθάρι αυτό αποτελεί μαρτυρία για την ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη μας.
Φωτογραφία Marius CONJEAUD
Πηγή 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...