Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η απαράμιλλη ομορφιά του Milford Sound

Milford Sound-κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Νέας Ζηλανδίας. Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ο Βρετανός συγγραφέας και ποιητής, το είχε χαρακτηρίσει ως "Το όγδοο θαύμα του κόσμου".
Φωτογραφία Olywyer
Το Milfornt Sound είναι φιόρδ και βρίσκεται στο Νότιο Νησί, το ένα από τα δύο μεγαλύτερα νησιά που αποτελούν τη Νέα Ζηλανδία, στο Εθνικό Πάρκο Fiordland. Αυτό είναι το μεγαλύτερο από τα 14 Εθνικά Πάρκα της Νέας Ζηλανδίας. Μια έκταση 12.500 τετρ. χλμ., του οποίου το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στο Te Wahipounamu, που με τη σειρά του αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Φωτογραφία Thorney¿?
Τεράστιοι απόκρημνοι βράχοι, που υψώνονται κατακόρυφα 1.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιβάλλουν το πανέμορφο φιόρδ, που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια από το λιώσιμο των πάγων.
Φωτογραφία Alex Proimos
 Δύο από τις πιο διάσημες κορυφές του είναι: "Ο ελέφαντας" με ύψος 1.517 μέτρα και "Το λιοντάρι" με ύψος 1.302, που ονομάστηκαν έτσι γιατί το σχήμα τους θυμίζει τα δύο αυτά άγρια ζώα.
Φωτογραφία Kasper moreaux
Η περιοχή είναι γνωστή ως η υγρότερη ακατοίκητη περιοχή στη Νέα Ζηλανδία και μία από τις υγρότερες στον κόσμο. Η βροχόπτωση μπορεί να φτάσει τα 250 mm στη διάρκεια ενός 24ωρου. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι βρέχει 182 μέρες το χρόνο. Το αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων είναι η δημιουργία εκατοντάδων προσωρινών καταρρακτών, που πέφτουν από τους ψηλούς βράχους. Υπάρχουν δύο μόνιμοι καταρράκτες, οι: Lady Bowen και Sterling.
Φωτογραφία JennyHuang
Το Milford Sound αρχικά αγνοούνταν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές. Θαλασσοπόροι, όπως ο Τζέιμς Κουκ, παρέκαμψαν την περιοχή αυτή λόγω της στενής εισόδου της και των απόκρημνων βράχων. Δεν μπορούσαν ίσως να φανταστούν τι υπέροχος τόπος κρυβόταν μετά την στενή αυτή είσοδο.
Φωτογραφία WanderingtheWorld 
Βέβαια, η περιοχή ήταν γνωστή στους Μαορί, στους αυτόχθονες πληθυσμούς, οι οποίοι την ονόμαζαν Piopiotahi, δηλαδή "μοναχικό piopio". To piopio είναι ένα πουλί της Νέας Ζηλανδίας, που τώρα έχει εξαφανιστεί. Ο θρύλος λέει ότι ο Maui, ήρωας της μυθολογίας των Μαορί, προσπάθησε να κερδίσει την αθανασία για τους ανθρώπους. Πέθανε στην προσπάθειά του αυτή. Πουλιά piopio πέταξαν στο Milford Sound για να θρηνήσουν το θάνατό του.
Φωτογραφία Beast from the Bush 
Οι Μαορί έχουν κι έναν μύθο για τη δημιουργία του Milford Sound. Ο μύθος λέει ότι ο θεός Tu Te Raki Whanoa με το τεράστιο σκεπάρνι του σκάλισε τις παραλίες και τα νησιά. Το τελειότερο δημιούργημά του ήταν το Milford Sound.
Φωτογραφία Mandy Simpson
Το Milford Sound ανακαλύφθηκε το 1812 από τον Ουαλό καπετάνιο John Grono. Αυτός το ονόμασε Milford Heaven και αργότερα ο καπετάνιος John Lort Stokes το μετονόμασε σε Milford Sound. Το Fiordland παρέμεινε μία από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας μέχρι τον 20ο αιώνα. Από τότε το Milford Sound απόκτησε διεθνή φήμη για τη φυσική ομορφιά του.
Φωτογραφία einalem
Πλούσια δάση βροχής και άγρια ζωή υπάρχουν σε αυτά τα βράχια. Φώκιες και πιγκουίνοι  κατοικούν εδώ, ενώ δελφίνια και φάλαινες ζουν στα νερά. Ο πανέμορφος αυτός τόπος έχει χαρακτηριστεί "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά" (IBA), επειδή είναι τόπος αναπαραγωγής του πιγκουίνου Tawaki.
Φωτογραφία P haze78 
Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Ο αριθμός τους κυμαίνεται από 550 χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο. Περιήγηση με καραβάκι, κανό, κωπηλασία  ή πεζοπορία και κατασκήνωση είναι δραστηριότητες για κάθε επισκέπτη. 
Φωτογραφία Neville10
Το μονοπάτι Milford είναι πασίγνωστο στους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια διαδρομή 53,5 χλμ. που ξεκινά από τη λίμνη Te Anau και καταλήγει στο Milford Sound. Περνά μέσα από τα βουνά και τα εύκρατα δάση βροχής και είναι γνωστό ως "Το καλύτερο μονοπάτι πεζοπορίας στον κόσμο".
Φωτογραφία s13_eisbaer
Σε έναν από του όρμους υπάρχει υποβρύχιο παρατηρητήριο, απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνια είδη, όπως τα κόκκινα και μαύρα κοράλλια, που συνήθως απαντώνται σε πολύ βαθιά νερά. Τις βροχερές και θυελλώδεις μέρες, εντυπωσιακό είναι το παιχνίδι του ανέμου με το νερό των πολυάριθμων καταρρακτών, που δημιουργούνται από τις βροχές.
Φωτογραφία  Greg O'Beirne

Φωτογραφία Gordon Wrigley

Φωτογραφία MadGrin
Φωτογραφία Christiaan
Φωτογραφία Stuck in Customs
Φωτογραφία Rivindu W
Φωτογραφία NomadsHostels
Φωτογραφία Überraschungsbilder
Φωτογραφία greenmonkeyadventures
Φωτογραφία Zak Henry
Φωτογραφία MadGrin
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...