Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο αριθμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων υπολογίζεται από το διάστημα

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι γίνονται τα πρώτα πλάσματα, των οποίων ο αριθμός θα υπολογίζεται από το διάστημα.
Η πρώτη καταμέτρηση ενός ολόκληρου είδους, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, αποκαλύπτει τον διπλάσιο αριθμό πτηνών. Το γεγονός αυτό σημαίνει, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να παρακολουθούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Νέα έρευνα, που χρησιμοποιεί υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες, αποκάλυψε σχεδόν διπλάσιο αριθμό αυτοκρατορικών πιγκουίνων, αυτών που ζουν στην Ανταρκτική-595.000 πουλιά-σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση, το 1992.
Η έρευνα ανακάλυψε επτά άγνωστες αποικίες και αναλύθηκαν συνολικά 44 αποικίες. Η έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο British Antarctic Survey, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.
Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι με τα άσπρα και μαύρα φτερά τους ξεχωρίζουν στον πάγο. Αποικίες όπως αυτή στον κόλπο Halley είναι ξεκάθαρα ορατές στις δορυφορικές εικόνες.
Οι επιστημονικές ομάδες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ των πτηνών, των πάγων, των σκιών και των περιττωμάτων των πιγκουίνων χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή τεχνική που ονομάζεται pan-sharpening.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τις μετρήσεις των πληθυσμών στο έδαφος και λεπτομερείς αεροφωτογραφίες για να διακριβώσουν την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων.
Η δυνατότητα υπολογισμού του συνολικού αριθμού των πτηνών από το διάστημα είναι πολύτιμη, γιατί οι πιγκουίνοι αναπαράγονται σε απομακρυσμένες και συχνά δυσπρόσιτες περιοχές, με χαμηλές θερμοκρασίες (-50 βαθμούς Κελσίου) κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν στο έδαφος.
μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην οικολογία της Ανταρκτικής, επειδή μπορούμε να διεξάγουμε έρευνες με ασφάλεια και με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να εκτιμήσουμε τον συνολικό πληθυσμό των πιγκουίνων", δήλωσε ο Michelle LaRue από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Ο βιολόγος Phil Trathan του British Antarctic Survey, δήλωσε: "Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι αποικίες των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Μια ακριβής καταμέτρηση, που θα επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση, θα μας βοηθήσει να παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις σε αυτό το είδος".
Οι αυτοκρατορικοί είναι το μόνο είδος πιγκουίνου που αναπαράγεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής. Σχηματίζουν μεγάλες αποικίες στον θαλάσσιο πάγο, με το θηλυκό να γεννάει ένα αυγό και το αρσενικό να αναλαμβάνει την επώαση.Τα θηλυκά επιστρέφουν στη θάλασσα για να τραφούν κι επιστρέφουν όταν οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να εκκολαφθούν, εννέα εβδομάδες αργότερα.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής, η πρώιμη ζέστη της Άνοιξης οδηγεί σε απώλεια των οικοτόπων του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, καθιστώντας τις βόρειες αποικίες τους πιο ευάλωτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...