Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Piódão-το πιο γραφικό χωριό της Πορτογαλίας

Στις πλαγιές της όμορφης οροσειράς Serra do Açor στην Πορτογαλία βρίσκεται χτισμένο ένα από τα πιο γραφικά χωριά της χώρας, το Piódão.
Το Piódão ιδρύθηκε πριν από αιώνες και δέχτηκε επιρροές από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "χωριό της γέννησης".  Ιδιαίτερα γοητευτική είναι η αρχιτεκτονική του χωριού. Τα σπίτια του είναι φτιαγμένα από σχιστόλιθο και ξύλο, δομικά υλικά που αφθονούν στα βουνά της περιοχής. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι βαμμένα με μπλε χρώμα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν διατηρηθεί όπως ακριβώς χτίστηκαν-με πέτρινους τοίχους και πατώματα και ξύλινα δοκάρια.
Η σχετική απομόνωση του χωριού δημιούργησε μια ιδιαίτερη και ολιγαρκή κοινότητα. Οι 178 κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Τον περασμένο αιώνα, πολλοί ήταν εκείνοι που το εγκατέλειψαν αναζητώντας καλύτερη ζωή σε μεγάλες πόλεις. Το Piódão είναι ένα χωριό που μέχρι το 1972 δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δρόμο.
Οι επισκέπτες περιπλανώνται στα στενά δρομάκια του χωριού, θαυμάζουν την ιστορική αρχιτεκτονική του και ενθουσιάζονται από την φιλική διάθεση των κατοίκων του και την παράδοση που παραμένει ζωντανή. Η πιο ατμοσφαιρική εικόνα του χωριού είναι όταν ο ήλιος δύει. Τότε, τα ορεινά σπίτια φωτίζονται ένα προς ένα και από μακριά φαίνονται σαν φωτάκια που λαμπυρίζουν με φόντο το σκοτεινό όγκο των βουνών.
Το Piódão, από τη δεκαετία του 1980, προστατεύεται ως ιστορικό χωριό της Πορτογαλίας και χαρακτηρίζεται ως Μνημείο Δημοσίου Συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...