Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Zalipie - Το ζωγραφιστό χωριό της Πολωνίας

Το Zalipie είναι μικρό απομονωμένο χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας. Στο χωριό αυτό παραμένει ζωντανή περισσότερο από έναν αιώνα μια παράδοση που δεν υπάρχει σε άλλο μέρος της χώρας. Οι κάτοικοι ζωγραφίζουν τα σπίτια τους, το εξωτερικό και το εσωτερικό τους, με φωτεινά λουλουδάτα λαϊκά σχέδια. 
Η παράδοση ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα όταν οι γυναίκες του χωριού, προκειμένου να καλύψουν ατέλειες στα μικρά ξύλινα σπίτια τους, άρχισαν να τα ζωγραφίζουν με μοτίβα της φύσης. Χρησιμοποιούσαν πινέλα που έφτιαχναν μόνες τους από τα μαλλιά τους ή από τις ουρές των αγελάδων τους και διάφορες χρωστικές από το λίπος ζυμαρικών (dumplings). Κάθε χρόνο οι γυναίκες βελτίωναν τις ζωγραφιές τους, αμέσως μετά τη γιορτή του Corpus Christi.
Έτσι ξεκίνησε μια μοναδική συνήθεια που περνούσε από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες εμπνέονταν από τη φύση και την τοπική λαογραφία και οι ζωγραφιές τους γίνονταν μεγαλύτερες και πιο πολύχρωμες. Μια γυναίκα του χωριού, η Felicja Curylowa (1904 – 1974) ζωγράφισε κάθε επιφάνεια στο εσωτερικό του σπιτιού της, το οποίο μετά το θάνατό της μετατράπηκε σε μουσείο.
Το Zalipie θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά στην Πολωνία. Όλο το χωριό είναι ζωγραφισμένο-τα σπίτια, οι φράχτες, τα σπιτάκια των σκύλων, τα πηγάδια, η γέφυρα, οι κάδοι, τα δέντρα, τα μικροαντικείμενα-μια σκέτη απόλαυση!!


2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ZALIPIE
    Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες, για να "φωτίσουν" τα καπνισμένα σκοτεινά δωμάτια των σπιτιών τους, άσπριζαν τους "σκοτεινούς" τοίχους, από ειδικές περιπτώσεις, (κηλίδες αίματος, κάπνισμα από τις "κουζίνες" ή τα τζάκια) με ασβέστη. Με το πέρασμα του χρόνου, όταν μια πιο σύγχρονου τύπου κουζίνα με καμινάδα τέθηκε σε χρήση στις αγροτικές περιοχές, αυτή η πρώην απλή "διακόσμηση" έγινε η έμπνευση για την ανάπτυξη μιας νέας μορφής διακόσμησης εσωτερικών χώρων!
    Σιγά-σιγά αντί για κυκλικές κουκίδες, οι γυναίκες άρχισαν να ζωγραφίζουν μέτρια μοτίβα λουλουδιών, αρχικά στο φυσικό λευκό (άσπρο του ασβέστη ), μαύρο (της αιθάλης ) και μπεζ (του άργιλου ). Αργότερα στα μοτίβα των λουλουδιών προστέθηκαν και άλλα όπως παγώνια κλπ.
    Υπάρχουν 20 τέτοια σπίτια στο Zalipie και πολλά περισσότερα στη γύρω περιοχή .

    Οι γυναίκες-ζωγράφοι του Zalipie καλύπτουν τους τοίχους των σπιτιών μέσα και έξω με floral σχέδια. Θα ζωγραφίσουν λουλούδια σε σόμπες, μπρίκια, πιάτα, ποδιές, τραπεζομάντιλα, ντουλάπια, παράθυρα, φράκτες, κοτέτσια, αχυρώνες, υπαίθρια αποχωρητήρια, μουσαμάδες, σκυλόσπιτα… Θα ζωγραφίσουν στεφάνια στην οροφή, γιρλάντες στα δοκάρια, διακοσμήσεις με άνθη στις εικόνες… Έχουν ζωγραφισμένα άνθη ακόμη και στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ.

    Από το 1948 διοργανώνονται, κάθε χρόνο, αγώνες λαϊκής τέχνης - Malowana Chata («Βαμμένο εξοχικό σπίτι »), από το Εθνογραφικό Μουσείο στο Tarnów . Η διοργάνωση του ήταν μέρος του κινήματος για να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει ψυχολογικά από τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία είδε πάνω από το 17% του πληθυσμού της να χάνεται (6.000.000 νεκροί, φοβερές καταστροφές).
    Κάθε χρόνο δεκάδες ζωγράφων (από έμπειρες ηλικιωμένες γυναίκες μέχρι 7 χρόνων κορίτσια) από το Zalipie και μια σειρά από χωριά γύρω από αυτό λαμβάνουν μέρος σε αυτό το μεγάλο ετήσιο φεστιβάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...