Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Πελάδες και ιβάρια στην περικαλλέα λίμνη

Ο Στράβωνας, ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός την ονόμαζε Κυνία λίμνη, ενώ ο Όμηρος την αποκαλούσε "περικαλλέα λίμνη". Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Κωστή Παλαμά, τον μεγάλο μας ποιητή, που το 1912 έγραψε το ποίημα "Οι καημοί της λιμνοθάλασσας".

"Να ζούσα και πάλι  
στη θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη,  
στη θάλασσα εκεί την πλατιά, τη μεγάλη".

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η μεγαλύτερη της Ελλάδας, είναι ένας τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και προστατευόμενος από την γνωστή συνθήκη RAMSAR γιατί είναι θαυμαστός υγρότοπος. Ένας φυσικός παράδεισος για την άγρια ζωή που πολλά είδη της βρίσκουν καταφύγιο εδώ. 
Οι πελάδες, τα ξύλινα σπιτάκια που έχουν φτιάξει οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας για να αποθηκεύουν σύνεργα της δουλειάς τους αλλά και για να ξεκουράζονται, προσφέρουν εικόνες ατμοσφαιρικές. Τα ιβάρια, οι πασσαλόπηκτοι φραγμοί από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία προσθέτουν κι αυτά τον δικό τους τόνο.


2 σχόλια:

  1. Είναι από τις περιοχές , που δεν διαφημίζεται σαν τουριστικός προορισμός . Προ 10ετίας , όταν με ρώτησαν οι συνάδελφοι που θα πάω διακοπές και είπα στο Μεσολόγγι , γελούσαν όλοι μαζί με ειρωνικά σχόλια . Συγχαρητήρια κυρία Νίκη , για τις αναρτήσεις που κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...