Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι μεγαλύτερες τρύπες στον κόσμο

1. Kimberley Big Hole, Νότιος Αφρική

Η μεγάλη τρύπα Kimberly, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, ήταν ένα ορυχείο διαμαντιών βάθους άνω των 1.097 μέτρων. Είναι η μεγαλύτερη τρύπα που έχει εκσκαφτεί από τον άνθρωπο. Από το 1871 έως το 1914 έως και 50.000 ανθρακωρύχοι έσκαψαν την τρύπα με φτυάρια και αξίνες και εξόρυξαν 2.720 κιλά διαμαντιών. Η έκτασή της είναι 42 στρέμματα και το πλάτος της 215 μέτρα. Το ορυχείο έκλεισε το 1914 αλλά ανοίχτηκε πάλι αργότερα ως τουριστικό αξιοθέατο. Η περιοχή είναι τώρα ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, με  ένα μικρό ξενοδοχείο, καταστήματα και εστιατόρια.

2.  Monticello Dam, Καλιφόρνια

Στο φράγμα Monticello στην Καλιφόρνια, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1953 και 1957 έχει δημιουργηθεί τρύπα, γνωστή ως "Λαμπρή τρύπα", η διάμετρος της οποίας είναι 22 μέτρα, με σκοπό να βοηθήσει την ορμή του νερού από τη δεξαμενή στο κατώτατο σημείο του φράγματος.

3. Bingham Canyon Mine, Γιούτα

Το Ορυχείο φαραγγιών Bingham, που βρίσκεται στη Γιούτα, είναι ακόμα ένα ενεργό ορυχείο και θεωρείται το παραγωγικότερο του κόσμου. Το φαράγγι ανακαλύφθηκε αρχικά το 1850 και η εξόρυξη άρχισε το 1863. Το ορυχείο παράγει εκατομμύρια ουγγιές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού και του ασημιού, κάθε έτος.
4. Great Blue Hole, Μπελίζ
Η μεγάλη μπλε κυκλική τρύπα στη Μπελίζ έχει μήκος πάνω από 300 μέτρα και βάθος 124 μέτρα. Αυτή η τοποθεσία έγινε διάσημη από τον Jacques-Yves Cousteau, ο οποίος δήλωσε ότι μία από τους δέκα κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο. Είναι ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για τους δύτες που θέλουν να ερευνήσουν τους σταλακτίτες και τις δομές ασβεστόλιθων που διαμορφώνονται από το εσωτερικό της τρύπας.
5. Mirny Diamond Mine, Σερβία
Το ανενεργό πλέον ορυχείο διαμαντιών Mirny βρίσκεται στην ανατολική Σερβία κοντά σε μια μικρή πόλη γνωστή ως Mirna. Το ορυχείο έχει πάνω από 525 μέτρα βάθος και περισσότερα από 125 χιλιόμετρα διάμετρο. Πάνω από την τρύπα απαγορεύεται οι πτήσεις γιατί υπάρχει η φήμη ότι η τρύπα "ρουφάει" τα ελικόπτερα που πετούν πάνω απ' αυτήν.
6. Diavik Mine, Καναδάς
Το ορυχείο διαμαντιών Diavik στον Καναδά, είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά ορυχεία διαμαντιών στον κόσμο. Το ορυχείο είναι τόσο μεγάλο που οι ιδιοκτήτες του έχουν χτίσει ιδιωτικό αερολιμένα. Η εξόρυξη άρχισε το 2003 και αναμένεται για να συνεχιστεί για τουλάχιστον 15-20 έτη, εάν όχι περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...